Подкаст «Словом» за 10 грудня: розмова Зеленського з Байденом і заборона на пластикові пакети

Про перші подробиці розмови президентів Байдена та Зеленського. Про початок дії заборони на пластикові пакети в Україні. Про обіцянки, які до кінця року мають виконати президент і міністри. А також про те, що треба зробити, аби встигнути отримати виплату за вакцинацію у першому етапі. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Розмова Зеленського з Байденом: підсумки

Ввечері, 9 грудня, відбулася телефонна розмова президентів США та України Джо Байдена та Володимира Зеленського. Про це повідомляє кореспондент CNN у Twitter.

«Захищена розмова президента Байдена з президентом України Зеленським розпочалася о 13:34 за часом східного узбережжя (о 20:34 за київським часом)» - йдеться у повідомленні.

Фотограф видання New York Times опублікував фото Байдена під час розмови із Зеленським, підписавши його: «Джо Байден проводить переговори з президентом України Володимиром Зеленським з Овального кабінету, щоб обговорити нарощування військової сили Росії на кордонах України».

На фото можна помітити, що в Овальному кабінеті є присутнім радник Байдена з національної безпеки Джейк Салліван.

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак в ефірі програми «Право на владу» за результатами розмови президентів сказав, що «Президенти почали з найголовнішого. Байден розповів Зеленському про його саміт з Путіним. Також, безумовно, вони говорили й про інші питання, але я хотів би зупинитися на основних тезах. Байден, як про це вже говорили після розмови з Путіним, дуже відверто сказав йому і попередив про наслідки, якщо Росія прийме рішення щодо ескалації або вторгнення» - розповів глава ОПУ.

Єрмак додав, що за словами Байдена, США і партнери готові до потужного санкційного удару по Росії, якщо остання зважиться на агресію проти України.

Також він розповів, що Вашингтон готовий включитися в мирний процес по Донбасу - але це не буде Нормандський формат а, швидше за все, якийсь паралельний Нормандії процес. Своєю чергою, Зеленський сказав Байдену, що Україна не планує починати новий виток бойових дій на Донбасі.

Крім того, Байден заявив Зеленському, що рішення про членство України в НАТО - це прерогатива волевиявлення насамперед українського народу і безпосередньо Альянсу. Що стосується російського газопроводу «Північний потік-2», це питання також підіймалося, проте що конкретно вирішили з цього приводу президенти - невідомо.

Нагадаємо, 7 грудня відбулися переговори президентів Росії та США у форматі відеоконференції. Вони тривали понад 2 години. Серед іншого порушувалося питання про можливе вторгнення РФ в Україну.

Заборона безкоштовних пластикових пакетів

В Україні з 10 грудня починає діяти перший етап обмежень обігу пластикової продукції, виконувач обов’язків міністра захисту довкілля і природних ресурсів України Руслан Стрілець повідомив, що з 10 грудня безкоштовне розповсюдження пластикових пакетів буде заборонено у магазинах, супермаркетах, аптеках, закладах харчування та сфері надання послуг.

У Законі «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» визначено, які саме пакети підпадають під заборону - серед таких:

  • надтонкі пластикові пакети, товщина стінок яких менш як 15 мікрометрів;
  • тонкі пластикові пакети зі стінками завтовшки від 15 до 50 мікрометрів;
  • оксорозкладні пластикові пакети.

Водночас заборона не торкнеться пакетів, що є первинною упаковкою для свіжої риби, м'яса та продуктів із них, сипких продуктів та льоду.

Біорозкладний пластиковий пакет, що розкладається за участю мікроорганізмів на елементи природного походження - має відповідати встановленим нормам щодо утилізації способом компостування.

Надтонкі пластикові пакети повинні відповідати окресленим параметрам ширини, глибини та довжини. На пластикові пакети, що відповідають вимогам, має бути нанесене відповідне маркування.

Водночас Міністерство економіки визначило мінімальні роздрібні ціни на пластикові пакети у формі рукава, з дном та відкритою горловиною зі стінками товщиною понад 50 мікрометрів. Мова йде про ціну у 2-3 гривні, в залежності від конфігурації пакету.

Мінімальні роздрібні ціни не поширюються на біорозкладні пластикові пакети та надтонкі пластикові пакети з описаними вище параметрами.

За розповсюдження пластикових пакетів тепер будуть штрафувати. Розмір штрафу - від 8 500 до 17 000 грн. Якщо протягом трьох років порушення повториться, штраф становитиме від 17 000 до 34 000 грн.

Ще законодавством передбачено штрафи за безоплатне розповсюдження пластикових пакетів і за порушення правил маркування біорозкладних пластикових пакетів.

Тож, яких саме пластикових продуктів стосується заборона, хто контролюватиме дотримання нових правил та які є винятки - про все це читайте у матеріалі «Слово і діло» на сайті та в телеграм-каналі.

Які обіцянки потрібно до кінця 2021 року виконати президенту та міністрам

Лише три тижні залишилося до Нового року, і українським політикам треба поспішити з деякими обіцянками, якщо вони не хочуть, аби їхні обіцянки на цей рік перейшли в розряд провалених.

У цьому році Володимир Зеленський хотів відремонтувати 6,5 тисяч кілометрів доріг. Поки що про остаточний кілометраж «Укравтодор» та місцеві держадміністрації не звітували, тому складно сказати, чи буде обіцянка виконана чи ні.

Не закінчено ще ремонт дороги Стрий-Покровськ, яку обіцяв зробити Зеленський. Ремонт дороги Київ-Харків-Довжанський завершено на 88,6% - її глава держави також обіцяв зробити у 2021-му.

Президент обіцяв оснастити 210 приймальних відділень медичним обладнанням. Вже відремонтовано 127 відділень, у 74 роботи тривають. Зважаючи на те, що встановлюватиметься обладнання вже після завершення будівельно-ремонтних робіт, то можливо, саме цього року обіцянку закрити не встигнуть.

А ще Зеленський обіцяв вже цього року вакцинованим від коронавірусу по тисячі гривень.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль цього року обіцяв збудувати та відремонтувати загалом 7 тисяч кілометрів доріг, а також майже 300 навчальних закладів. Серед грандіозних планів прем'єра було ліквідувати до кінця року паперові довідки. Також Шмигаль обіцяв у 2021 році подати до Верховної ради нову програму діяльності уряду (обіцянку зробити це до грудня вже провалено).

У Михайла Федорова серед термінових завдань – створити єдиний реєстр народонаселення, закупити 60 тисяч комп'ютерів для вчителів та під'єднати до швидкісного фіксованого інтернету близько 11 тисяч соціальних об'єктів.

Крім того, міністр цифрової трансформації обіцяв, що до кінця року по всій країні можна буде змінити електронне місце реєстрації. З 1 грудня у додатку «Дія» запустили бета-тестування цієї послуги.

Але ж це ж ще не все! Докладніше про обіцянки, які до кінця року мають виконати, зокрема, президент і міністри - читайте у нашому спецматеріалі на порталі.

Що робити, щоб якнайшвидше отримати тисячу за вакцинацію

Українці, які пройшли повний курс вакцинації, можуть отримати анонсовану «тисячу гривень» вже до кінця цього року. Проте для цього потрібно встигнути подати заявку у першому етапі – до 29 грудня. На цьому наголосив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

«Для того, щоб встигнути отримати виплату в першому етапі, треба подати заявку в «Дії» до 29 грудня цього року. Тобто, з 19 грудня до 29-го» - сказав він.

Прем'єр також розповів, що з наступного тижня у додатку «Дія» запустять бета-тестування послуги, за допомогою якої українці зможуть отримати обіцяну тисячу гривень за вакцинацію. Нарахування розпочнуться з 19 грудня.

Нагадаємо, обов'язковою вимогою для отримання коштів є проходження повного курсу вакцинації, що має підтверджувати сертифікат у «Дії». Гроші не видаватимуть готівкою, а витратити їх можна буде на придбання залізничних та авіаквитків на внутрішні рейси, абонементи до спортзалів чи фітнес-клубів, похід в кіно, театр чи музей, або на книги. Шмигаль вже повідомляв, що виплати не оподатковуватимуться і не вплинуть на призначення субсидій. Пенсіонерам обіцяють альтернативний варіант отримання так званої тисячі Зеленського. Її, до речі, вже погодилися виплачувати 5 банків. Грошима можна буде скористатися протягом 4 місяців після отримання.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО