Зеленський закінчив говорити з Байденом: перші підсумки розмови

Читать на русском
Байден і Зеленський в процесі півторагодинної розмови обговорили агресію Росії, Донбас, питання ПП-2 і низку інших важливих моментів
Володимир Зеленськийpresident.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський завершив розмову з президентом США Джозефом Байденом. Розмова почалася на годину пізніше, ніж передбачалося, і тривала півтори години.

Про це заявив глава офісу президента України Андрій Єрмак в ефірі програми «Право на владу».

«Президенти почали з найголовнішого. Байден розповів Зеленському про його саміт з Путіним. Також, безумовно, вони говорили й про інші питання, але я хотів би зупинитися на основних тезах. Байден, як про це вже говорили після розмови з Путіним, дуже відверто сказав йому і попередив про наслідки, якщо Росія прийме рішення щодо ескалації або вторгнення» - розповів глава ОПУ.

Примус до дзвінка: чого чекати від розмови Байдена і ПутінаПісля розмови Байдена і Путіна Україну під загрозою ескалації можуть змусити виконувати Мінські угоди.

Єрмак додав, що за словами Байдена, США і партнери готові до потужного санкційного удару по Росії, якщо остання зважиться на агресію проти України.

Також він розповів, що Вашингтон готовий включитися в мирний процес по Донбасу - але це не буде Нормандський формат а, швидше за все, якийсь паралельний Нормандії процес. Своєю чергою, Зеленський сказав Байдену, що Україна не планує починати новий виток бойових дій на Донбасі.

Крім того, Байден заявив Зеленському, що рішення про членство України в НАТО - це прерогатива волевиявлення насамперед українського народу і безпосередньо Альянсу.

Що стосується російського газопроводу «Північний потік-2», це питання також підіймалося, проте що конкретно вирішили з цього приводу президенти - невідомо.

Нагадаємо, 7 грудня пройшли переговори президентів Росії та США Володимира Путіна і Джозефа Байдена у форматі відеоконференції. Вони тривали понад 2 години. Серед іншого, підіймалося питання про можливе вторгнення РФ в Україну.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: