Лавров заявив про загрозу для Росії з боку НАТО та ЄС - Bloomberg

Між держсекретарем США Ентоні Блінкеном та очільником МЗС РФ Сергієм Лавровим відбулася напружена суперечка під час обговорення України.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на власні джерела.

Зазначається, що за словами людей, знайомих із ходом обговорення, Блінкен та Лавров влаштували «гарячу суперечку» на тему України на очах десятків іноземних колег. Суперечка відбулася 1 грудня під час неформальної вечері, на якій були присутні члени Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ.

Під час заходу Лавров заявив, що події в Україні у 2014 році з погляду Росії є «державним переворотом».

При цьому, російський дипломат звинуватив НАТО та Євросоюз у тому, що вони «пригнічують інакодумство та загрожують Росії».

Зокрема, Блінкен у відповідь нагадав, що під час Майдану лояльні тодішньому президенту Віктору Януковичу сили стріляли по мирних протестуючих у Києві, убивши понад 100 осіб, ще до того, як він втік до Росії. Блінкен також сказав своєму російському колезі, що НАТО - це оборонний союз.

Згідно з повідомленням Bloomberg, саме на це гостро відреагувала згодом офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова, яка відкинула заяви про те, що український міністр закордонних справ Дмитро Кулеба і Блінкен поставили Лаврова «на місце».

Нагадаємо, що Блінкен звинуватив Росію у невиконанні Мінських угод. За його словами, саме Москва винна в тому, що велика частина домовленостей досі не реалізована.

Раніше заступник Блінкена Вікторія Нуланд заявила, що США можуть зіграти допоміжну роль у врегулюванні конфлікту на Донбасі, оскільки переговорний процес зайшов у глухий кут.

Також, 29 листопада стало відомо, що президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган хоче запропонувати Україні та Росії стати посередником у врегулюванні конфлікту.

У Росії відреагували на це тільки 1 грудня - там заявили, що можливість посередництва Туреччини у вирішенні конфлікту з Україною Москвою абсолютно не розглядається, про нього не може йти й мови.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО