Нардепи схвалили проміжний звіт ТСК щодо «вагнерівців»

Рада під час пленарного засідання взяла до відома проміжний звіт ТСК, який стосується затримання 33-х бойовиків ПВК «Вагнер».

За ухвалення проекту постанови №6324 проголосував 231 народний депутат. Водночас, Рада продовжила термін діяльності комісії ще на рік.

«Щодо справи «вагнерівців» ТСК встановила, що правоохоронні органи та прокуратура України зробили все необхідне для екстрадиції затриманих найманців з території Білорусі, але підготовка відповідних документів розпочалася вже після того, як найманці були затримані в цій країні, що призвело до втрати часу та могло негативно вплинути на результати спроб екстрадиції у рамках механізмів міжнародного правового співробітництва для притягнення «вагнерівців» до відповідальності», – йдеться у повідомленні.

Зокрема, комісія зробила висновок, що відбулося відтермінування спецоперації – з 25 липня по 30 липня 2020 року. Але ТСК при цьому не вдалося точно визначити, хто і на якому рівні в Україні ухвалив рішення про це, але комісія встановила відсутність будь-якої документально оформленої вказівки про відтермінування з боку будь-якої посадової особи.

Зокрема, ТСК не знайшла підтвердження того, що президент Володимир Зеленський надавав особисті розпорядження керівництву Головного управління розвідки Міноборони відстрочити активний захід. Також у своєму звіті комісія зазначила, що керівник Офісу президента Андрій Єрмак не має повноважень надавати розпорядження керівнику ГУР МОУ щодо відстрочення будь-якого розвідувального заходу.

Нагадаємо, Міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat 17 листопада опублікувала розслідування щодо «вагнергейту». Зокрема, у матеріалі йдеться про те, що керівник ОПУ Андрій Єрмак пропонував відкласти спецоперацію на тиждень у зв'язку з досягненням домовленостей про припинення вогню на сході України.

Сьогодні Єрмак з'явився до ДБР і дав свідчення у справі вагнерівців.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО