З киянина вимагають 70 тисяч гривень за опалення порожньої квартири

Українські комунальники зуміли виставити рахунок жителю Києва за опалення квартири, який шокує навіть звиклих до всього жителів столиці - вимагають 68 тис.грн. Однак є нюанс - ця квартира площею в 97 кв. м без лічильників порожня, оскільки її власник вже кілька років живе за кордоном, а квартира пустує.

Про це повідомляє «Телеграф».

«Київтеплоенерго» почало приписувати до моєї квартири надлишки "нібито спожитого» тепла і стало виставляти відповідні рахунки. У вересні 2019 року з'явився перший «привіт» від «Київтеплоенерго»: хочуть 47 тис.грн доплати (незрозуміло за що). А по грудень 2020 року прийшов рахунок за опалення на 19 905 грн. По січень 2021 - прийшов рахунок на суму 17 584 грн. За лютий 2021 – рекордний на 30 279 грн», - розповів киянин, який отримав від київських комунальників такий ось нежданий «подарунок».

Листування з комунальниками електронною поштою стосовно цього питання до результатів не привело. Тепловики вважають, що вони мають рацію і посилаються на пункт 12 постанови Кабміну за № 630. Документом підтверджується, що оплата за тепло розподіляється між усіма, у кого немає квартирних лічильників.

«Йдуть серйозні приписки спожитого тепла і, відповідно, виставляються астрономічні рахунки. Все це суперечить здоровому глузду», – додав він.

Для відстоювання своїх інтересів йому довелося звернутися спочатку в поліцію, потім - в КМДА.

«Я неодноразово пропонував «Київтеплоенерго» прийти до компромісу і цивілізовано вирішити цю ситуацію. Перерахувати мені тепло за 2019-2020-2021 роки. Тим більше раніше «Київтеплоенерго» вже робив подібні перерахунки в інших випадках, - правда, тоді до питання підключалося телебачення», - зазначає киянин.

Нагадаємо, в українців можуть відбирати квартири за борги по комунальних послугах, але цей процес дуже тривалий і трудомісткий, а сума боргу повинна бути співмірна вартості житла.

В Україні громадянина, який систематично не платить за користування житлово-комунальними послугами, можуть притягнути до відповідальності кількома законодавчо встановленими способами.

Нагадаємо, у 2020 році проти українців, які не сплатили комунальні послуги, було відкрито понад 342 тисячі виконавчих проваджень. Це на 50% більше, ніж у 2019 році - близько 227 тисяч.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО