В Україні проведуть експеримент з опалення житла сумішшю природного газу та водню

Читать на русском
Практичний експеримент з опалення будинків розпочнеться у 2023 році та триватиме до 2025 року. Зараз йде підготовка до експерименту
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

В Україні планується провести експеримент з опалення житла за допомогою газоводневої суміші. Зараз в країні йде підготовка до першого експерименту, але стартує він тільки через два роки.

Про це повідомляє Регіональна газова компанія (РГК).

У двох українських населених пунктах від 50 до 100 будинків будуть опалювати спочатку сумішшю природного газу з 10% водню, а потім сумішшю газу з 20% водню. Практичний експеримент розпочнеться у 2023 році та триватиме до 2025 року.

Бензин, газ, вугілля: як змінювалося споживання паливних продуктів в УкраїніСпоживання паливних продуктів в Україні – газу, бензину, вугілля, мазуту, газойлю – з 2014 до 2021 року.

Як відзначають в РГК, теоретично навіть 30% домішки водню природному в газі не стане чимось небезпечним для газорозподільних мереж України. Так, на старті експерименту навіть не доведеться міняти обладнання. А зі збільшенням частки водню, можливо, доведеться міняти Газові пальники, та й то не скрізь.

«Ми створюємо проєкт, подібний HyDeploy у Великобританії, до якого залучено близько 10 тис.споживачів. Цей проєкт працює в тестовому режимі, але вже вийшов за межі експерименту», - розповів директор стратегічного планування РГК Станіслав Казда.

Нагадаємо, станом на 15 березня обсяг газу в підземних сховищах України зменшився до 17,178 млрд куб.м, при цьому скорочення запасів за тиждень - 616,96 млн куб. м або 3,47%.

18 січня Кабмін затвердив граничну ціну на газ в 6,99 грн за кубічний метр. Згідно з урядовою постановою, ціна діятиме з 1 лютого 2021-го на період дії карантину, але не більше ніж до 31 березня 2021 року.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: