Питання про втрату безвізу з ЄС знято – заступник голови ОПУ

Екстрені кроки, які вчинила влада України після скандального рішення КСУ, дозволили не допустити втрати безвізового режиму з Євросоюзом. Тепер очікуються кроки з боку ВР.

Про це заявив заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква, передає пресслужба ОПУ.

За його словами, відразу після того, як 27 жовтня КСУ своїм рішенням скасував ряд норм антикорупційного законодавства, до Офісу президента надійшло безліч дзвінків і повідомлень від західних партнерів.

Як зазначив Жовква, питання безвізу вдалося врегулювати завдяки тому, що президент Володимир Зеленський майже відразу ж вніс до Ради законопроект, за допомогою якого можна вирішити кризу, що виникла. А в свою чергу Кабмін розпорядився відновити публічний доступ до електронних декларацій.

«На сьогодні можу сказати, що таку гарячу фазу напруги, серед іншого з питанням безвізового режиму – чи скасування, чи призупинення дії безвізового режиму, який існує між Україною і Євросоюзом, – ми зняли. Це підтверджують численні наші партнери», - сказав Жовква.

Він додав, що тепер настав час діяти народним депутатам.

27 жовтня судді Конституційного суду України скасували кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. Також вони позбавили повноважень НАЗК.

У ЄС заявили, що вважають рішення КСУ підставою для призупинення безвізу.

Президент Володимир Зеленський 29 жовтня подав до Ради законопроект, яким пропонує звільнити весь склад КСУ. А спікер Ради Дмитро Разумков зареєстрував проєкт закону, який дозволить відновити е-декларування.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО