Справа «рюкзаків Авакова»: стало відомо, чому суд відмовив ЦПК у скарзі

Центр протидії корупції не є заявником у кримінальному провадженні про можливе розкрадання коштів на закупівлі рюкзаків для Національної гвардії, так званій справі «рюкзаків Авакова».

Про це йдеться в мотивувальній частині рішення Київського апеляційного суду, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, при повторному розгляді скарги ЦПК на постанову начальника третього відділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Василя Кричуна про закриття підозр синові міністра внутрішніх справ Олександру Авакову і колишньому заступнику міністра Сергію Чеботарю суд повернув скаргу заявнику. На думку судді, активісти не є заявниками у цій справі. Пізніше, ЦПК подали апеляцію на це рішення, проте суд також відмовив.

Як вказує колегія суддів, згідно доповідної записки заступника керівника Управління аналітики та обробки інформації НАБУ слідує, що вона складена не тільки на підставі аналізу інформації в зверненні голови правління ЦПК, а й інформації з мережі Інтернет, відкритих і закритих баз даних, у тому числі видання «Наші гроші», «Радіо Свобода», повідомлень в мережі Facebook, інтерв'ю на телеканалі «Інтер» з депутатом тощо, що не може автоматично в наділяти цих осіб статусом заявника.

Лист детектива НАБУ, яким повідомлено ЦПК про розгляд заяви та залученню його до справи «рюкзаків Авакова», не підтверджує доводи апеляційної скарги. Зі змісту доповідної записки і листа слід, що заява ЦПК була розглянута як звернення, а не заява про вчинення кримінального злочину. Однак ані виписки з Єдиного реєстру досудових розслідувань, ані будь-якого іншого документа детективом надано не було. Що стосується листа детектива НАБУ, в якому про ЦПК говориться як про заявника, то воно не спростовує викладені раніше обставини і не є процесуальним документом, який підтверджує повноваження. Таким чином, на думку суддів, ЦПК не є заявником у справі і не має повноважень оскаржувати дії прокурора.

Нагадаємо, вперше суд відмовив ЦПК у відновленні підозр у справі «рюкзаків Авакова». Пізніше, за результатами апеляції на це рішення суд призначив повторний розгляд скарги ЦПК у справі «рюкзаків Авакова».

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО