Ватикан виправив заяву про підтримку надання автокефалії Україні

Ватикан виправив заяву прес-служби українського міністра закордонних справ Павла Клімкіна про підтримку надання автокефалії Україні.

Як пише «Слово і Діло», у заяві, опублікованій на сайті Апостольської нунціатури (дипломатичне представництво Святого Престолу) в Україні, підкреслюється, що створення помісної церкви є внутрішньою справою православної церкви.

«Частково виправляючи новину, яку вчора дало урядове джерело, де йдеться про зустріч між архієпископом Полом Річардом Галлахером ... і паном Павлом Клімкіним ..., Апостольська нунціатура в Україні ще раз підтверджує позицію, багаторазово висловлену Святим Престолом, для якого питання створення єдиної української православної помісної церкви є внутрішнім питанням православної церкви, щодо якого Святий Престол не чинив і не має наміру надавати ніякої оцінки», — йдеться в повідомленні представництва католицької церкви на території України.

Нагадаємо, вчора відбулася зустріч секретаря із міждержавних відносин Святого престолу Пола Річарда Галлахера з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним.

За підсумками якої була озвучена новина, що Ватикан поважає рішення України щодо створення Єдиної помісної церкви.

Раніше, Вселенський Патріарх Варфоломій І призначив до Києва двох екзархів у межах підготовки до надання автокефалії Українській церкві. Особистими представниками Патріарха призначені архієпископ Даниїл Памфілійський зі США та єпископ Іларіон Едмонтонський із Канади.

Патріарх Варфоломій у посланні президенту України Петру Порошенку до дня святкування 1030-річчя Хрещення Київської Русі-України підтвердив своє рішення надати Українській церкві томос про автокефалію.

РПЦ висловила різкий протест у зв'язку з призначенням Константинопольських екзархів, назвавши це «вторгненням на свою канонічну територію», й пригрозила розривом євхаристичного спілкування.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО