Процес щодо томосу вийшов на фінішну пряму. Чого чекати від РФ та чи є загроза для Донбасу?

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Напевно, поки Росія не має конкретного сценарію, як діяти, якщо Україна отримає томос, оскільки сама ситуація є великою несподіванкою для російської влади.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Михайло Дяденко, оцінюючи заяву президента України Петра Порошенка про те, що Україна на фінішній прямій у питанні отримання томосу.

«Усі запевняли, що автокефалії не буде, такого не станеться. При цьому робилося дуже багато дій для того, щоб такий розвиток подій був неможливим для України. Тому ситуація зараз неочікувана як для влади РФ, так і для Російської православної церкви, що фактично є одним цілим із путінською владою», – зазначив Дяденко.

Вони до цього не були готові взагалі. Нинішня ситуація нагадує процес укладення Угоди про Асоціацію з ЄС, додав він.

Політолог нагадав, що тоді РФ також не була готовою, до останнього не вірила, що це можливо й що процес підписання відбудеться.

«Безумовно, й зараз РФ розробляє якісь сценарії протидії, щоб підняти хвилю обурення в українському суспільстві», – підкреслив він.

Як отримали самостійність церкви Східної Європи та що дасть Україні томос про автокефаліюТомос про автокефалію багато церков Східної Європи намагалися отримати протягом десятиліть. Що чекає на Україну з появою єдиної помісної церкви?

Експерт звернув увагу на заяви УПЦ МП про те, що вже вони відмовляються згадувати Варфоломія в своїх служіннях, вимагають, щоб екзархи залишили, як вони вважають, канонічну територію православної церкви.

«Найближчим часом РФ проявить свої провокаційні сценарії. Важливо, щоб Україна продемонструвала спокій і розважливість. Потрібно не допустити неправомірних дій якихось ініціативних груп, особливо в питанні зміни власності церков, храмів у об'єднану церкву», – уточнив він.

Однак при цьому, на його думку, малоймовірно, що РФ намагатиметься відігратися на Донбасі.

«Там ситуація законсервована. Посилення бойових дій не матиме великого ефекту. Щоб зрушити з місця ситуацію на Донбасі, потрібно вводити нові регулярні підрозділи. Це викличе величезний резонанс. При цьому не виключена військова допомога Україні з боку частини країн, особливо США», – резюмував Михайло Дяденко.   Нагадаємо, 31 травня 2018 року президент України Петро Порошенко запевнив, що український народ отримає томос про єдину помісну православну церкву.

Докладніше про те, як отримували автокефалію церкви Східної Європи, – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: