Ватикан озвучив позицію про надання томосу Україні

Читать на русском
Ватикан поважає рішення України щодо створення Єдиної помісної церкви, заявив секретар із міждержавних відносин Святого престолу Пол Річард Галлахер.

Ватикан поважає рішення України щодо створення Єдиної помісної церкви, заявив секретар із міждержавних відносин Святого престолу Пол Річард Галлахер.

Як пише «Слово і Діло», про це він заявив під час зустрічі з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним, повідомляє прес-служба МЗС.

Клімкін наголосив, що томос як перший крок до нової церкви стане «актом глибокої історичної справедливості та передвісником миру, єдності та гармонії, зміцнення конституційного принципу свободи віросповідань та захисту прав і свобод українського народу».

Підтримка Святого престолу та чітка позиція щодо надання томосу є важливим кроком для посилення міжрелігійного діалогу, наголосили в українському зовнішньополітичному відомстві.

Святий престол або Апо́стольський Престол – офіційна збірна назва папи Римського та Римської курії.

Нагадаємо, Вселенський Патріарх Варфоломій І призначив до Києва двох екзархів у межах підготовки до надання автокефалії Українській церкві. Особистими представниками Патріарха призначені архієпископ Даниїл Памфілійський зі США та єпископ Іларіон Едмонтонський із Канади.

Патріарх Варфоломій у посланні президенту України Петру Порошенку до дня святкування 1030-річчя Хрещення Київської Русі-України підтвердив своє рішення надати Українській церкві томос про автокефалію.

РПЦ висловила різкий протест у зв'язку з призначенням Константинопольських екзархів, назвавши це «вторгненням на свою канонічну територію», й пригрозила розривом євхаристичного спілкування.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: