Константинополь роз'яснив місію екзархів у Києві

Читать на русском
Екзархи покликані прокласти шлях до автокефалії й сприяти будівництву помісної церкви в Україні.

Призначення екзархів Вселенського патріарха Варфоломія в Україну допоможе будівництву помісної незалежної церкви.

Як пише «Слово і Діло», про це в інтерв'ю італійському агентству церковних новин SIR заявив митрополит Гальський Еммануїл, місцеблюститель Західноєвропейського екзархату Константинополя.

«Два екзархи покликані прокласти шлях до автокефалії. Слід зазначити, що в цій ситуації процес не менш важливий, ніж мета. Фактично, завдяки цьому процесу різні гілки Української православної церкви можуть бути зближені», – сказав митрополит.

Таким чином, продовжив ієрарх, головна місія екзархів Константинопольського патріархату полягає в «сприянні контактам, наведенні мостів, заохоченні діалогу й, нарешті, сприянні будівництву помісної незалежної церкви».

За словами митрополита Еммануїла, патріарх Варфоломій має намір захищати українську церкву, за яку він «несе відповідальність, оскільки митрополит Київський канонічно залежить від юрисдикції Вселенського патріархату, незважаючи на те, що в 1686 році Московському патріархату було надане право висвятити митрополита Київського».

Таким чином, додав митрополит, Константинополь несе «подвійну відповідальність – як у православному світі загалом, так і в Україні зокрема».

Як повідомлялося, Російська православна церква може розірвати відносини з Константинополем у разі надання автокефалії УПЦ.

Нагадаємо, на Архієрейському соборі Константинопольської церкви було підтверджено, що Константинопольський патріархат може надавати автокефалію без будь-яких погоджень.

Нагадаємо, раніше Вселенський патріарх Варфоломій повідомив патріархові Кирилу про імплементацію рішення щодо автокефалії в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: