Договір про дружбу з РФ: офіційні документи вже в Москві

Росія отримала офіційну ноту від Києва про непродовження Договору про дружбу між Україною та Російською Федерацією.

Як пише «Слово і Діло», про це директор Другого департаменту СНД Міністерства закордонних справ РФ Андрій Руденко повідомив журналістам у вівторок, передає ТАСС.

«Ноту нам приніс у понеділок тимчасовий повірений (у справах України – ред.)», – поінформував дипломат.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Павло Клімкін анонсував, що МЗС надішле ноту Росії про непродовження договору про дружбу, співпрацю та партнерство.

Раніше Рада національної безпеки і оборони підтримала пропозицію Порошенка про непродовження договору з РФ на наступні 10 років.

19 вересня указ про введення в дію рішення РНБО про припинення договору про дружбу між Україною і РФ набув чинності.

Як розповів «Слову і Ділу» експерт, розірвання договору про дружбу з РФ – правильний крок, який не матиме для України жодних наслідків, тим більше економічних.

Договір про дружбу, співпрацю та партнерство між Україною та РФ був підписаний у травні 1997 року й набув чинності 1 квітня 1999 року терміном на 10 років, з автоматичним продовженням на наступні десятирічні періоди за відсутності заперечень сторін.

Діятиме до 1 квітня 2019 року, але Україна вирішила не продовжувати його далі. Указ про введення в дію відповідного рішення РНБО президент Петро Порошенко підписав 17 вересня, й після публікації 19 вересня він набув чинності.

Термін, коли сторони мають заявити про намір продовжити або розірвати дію договору на черговий період, спливає в жовтні 2018 року.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО