Україна розриває договір про дружбу з РФ. Чи будуть наслідки?

Читать на русском
Володимир Огризкоекс - міністр закордонних справ

Розірвання договору про дружбу з РФ – правильний крок, який не матиме для України жодних наслідків, тим більше економічних.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко, оцінюючи ініціативу президента щодо розірвання договору про дружбу між Україною та Російською Федерацією.

«Договором про дружбу Україна хотіла закріпити принципи непорушності державних кордонів. Це те, чого домагалась українська дипломатія впродовж багатьох років, починаючи з 1991 року, коли розвалився Союз. Це було зафіксовано. Все інше – це те, що створювало лише можливості уточнювати ті чи інші положення в наступних договорах, що й було зроблено», – зазначив Огризко.

Він пояснив, що в усіх інших договорах посилалися на договір про дружбу з РФ, адже він заклав принципи співробітництва.

Однак практичних наслідків від розірвання для України не буде, тому що Росія сама його неодноразово порушувала не лише в контексті територіальної цілісності, акцентував дипломат.

«Був і економічний шантаж, і різноманітний тиск, і заборона на провезення вантажів через свою територію, і заборона на абсолютно вигаданих підставах отримання імпорту української продукції. Звідси всі молочні й сирні війни, наприклад», – нагадав він.

Насправді, Росія цей договір ні за що не вважала від самого початку, підкреслив експерт.

«Тому коли в нас кричать про вкрай негативні наслідки й посипають попелом голову, бо щось станеться, це недоречно. Вже давно все сталося», – додав він.

«У нас є угода з ЄС про співпрацю, торгові відносини. Щодо РФ, то ніхто не скасовував тристоронніх форматів і можна спокійно знайти порозуміння з приводу експорту європейських товарів через Україну до РФ, як і з приводу експорту російських товарів через Україну до Євросоюзу. Це якраз, навпаки, відкриває додаткові можливості для переговорів та взаємних урегулювань», – резюмував Володимир Огризко.

Тим часом у РФ заявили, що розірвання договору про дружбу між Україною та Російською Федерацією не матиме реальних наслідків для Москви.

Нагадаємо, 16 березня 2018 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв припинити дію програми економічного співробітництва України та Росії на 2011-2020 роки й дотримав слова.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: