Навіщо був потрібен договір про дружбу з РФ та чи варто його продовжувати?

Читать на русском
Володимир Огризкоекс - міністр закордонних справ

Свого часу договір про дружбу з РФ був потрібен. Він фіксував ті речі, які Росія ніколи не хотіла визнавати й фіксувати. Зокрема, те, що Україна є незалежною державою, яка визнана в світі, має міжнародно визнані кордони.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко, оцінюючи ініціативу щодо розірвання деяких положень договору про дружбу з РФ.

«З огляду на те, що договором Україна визнавалась як незалежна держава зі своїми кордонами, проти чого завжди була РФ, це було великим успіхом української дипломатії, хто б що про це не говорив. Навіть на той момент РФ хотіла вписати до цього договору багато неприйнятних речей для України. Наприклад, пропонували подвійне громадянство. Були спроби пов’язати це якось із СНД», – зазначив Огризко.

Україна збирається вийти із СНД: реакція соцмережУкраїна планує вийти із СНД, а також призупинити деякі статті договору про дружбу з Росією.

Він додав, що всі подібні спроби на той момент були подолані, а в підсумку ми мали визнання України з боку РФ як незалежної держави.

На його думку, свою роль договір про дружбу з РФ відіграв, хоча й був досить рамковим.

«Це означає, що там були прописані доволі загальні положення розвитку майбутніх відносин, які мали конкретизуватись у договорах щодо тих чи інших напрямків співпраці, що й було, в принципі, зроблено. Тому існування договору було важливим і виправданим до певного моменту», – уточнив дипломат.

Однак після лютого 2014 року Росія сама цей договір фактично розтоптала, підкреслив він.

Якщо говорити юридичною мовою, то РФ порушила ключові положення цього договору, наголосив дипломат.

«Саме в частині того, що обидві сторони зобов’язалися поважати територіальну цілісність одна одної. Анексія Криму, війна на Донбасі свідчать про те, що Росія не виконує положення цього договору й вчинила злочин проти України», – констатував Огризко.

«За цих обставин робити вигляд, що ми продовжуємо бути друзями та стратегічними партнерами, розвивати співпрацю в різних сферах – це передусім обманювати самих себе та наших партнерів. Тому ідея про те, що, образно кажучи, з тіла цього договору потрібно вилучити речі, які не відповідають реаліям, правильна», – пояснив експерт.

На його думку, від самого початку агресії потрібно було денонсувати договір узагалі, тоді політичні моменти переважили б юридичні.

«Час «Ч» у нас буде восени, коли за півроку до того, як він має бути продовжений чи не продовжений, одна зі сторін має ухвалити рішення. Такий договір зараз Україні не потрібен», – додав експерт.

На його переконання, Україна має право розірвати договір в односторонньому порядку.

«Це прописано у Віденській конвенції про право міжнародних договорів, законі України про укладання міжнародних договорів та є загальноприйнятою міжнародною практикою», – резюмував Володимир Огризко.

Аналітики «Слова і Діла» з’ясували, як на цю ініціативу відреагували в соціальних мережах.

Додамо, президент України Петро Порошенко пообіцяв внести до Верховної Ради проект закону про припинення окремих положень договору про дружбу з Росією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: