Загрози для опалювального сезону 2017/2018

Максим Кречетовжурналіст, блогер

Майбутній опалювальний сезон, ймовірно, можна буде записати в успіхи українського уряду – начебто замерзання нам не загрожує, газу й вугілля вдосталь. Але от якою ціною?

Гарний «фасад» із трухлявими тепломережами та уразливими для кібератак енергомережами – такою бачать ситуацію експерти. А громадяни бояться нових тарифів, хоча уряд заспокоює: газ для населення не подорожчає й субсидій на всіх вистачить.

Майже все ніби добре

«Генерал Мороз» – одвічний союзник Росії, який неодноразово допомагав її погано озброєному та слабо навченому війську здолати не одну європейську армію. У новітній історії наші північні «брати» щозими щиросердно бажають нам лютого наступу цього «генерала», щоб позловтішатися нашим стражданням без їхнього газу і без вугілля із захоплених на Донбасі шахт. Але союзник цей щороку виявлявся ненадійним, а уряди наші за активної допомоги Європи примудрялися накопичити достатньо газу, щоб проминути без особливих втрат ось уже три опалювальних сезони. Цього разу ворожі ЗМІ (і проросійські в Україні) знову лякають нас тотальним замерзанням, але це лише ще раз підтверджує, що справи наші зовсім не такі погані. Але лише тактично. Про стратегічні проблеми поговоримо пізніше.

Отже, на сьогодні в наших підземних газосховищах уже майже 16,5 мільярдів кубометрів газу при запланованих 17. Нинішні запаси перевищують минулорічні на цей же період на 15,5%. Тобто план підготовки в цьому пункті майже виконаний. Додамо тепер до цієї «бочки меду» невелику «ложку дьогтю»: значна економія досягалася, на жаль, зовсім не модернізацією енергоспоживання, а тупим відключенням газу котельним, які під приводом «профілактичних робіт» місяцями не постачали населенню гарячу воду. Взагалі цей архаїчний пережиток «совка» – центральне гаряче водопостачання – давно має піти в минуле. І якщо ці відключення мали на меті змусити якомога більше людей встановити, нарешті, індивідуальні бойлери, то їх можна хоч якось виправдати. Щоправда, це точно не стосується Києва – компанія «Київенерго» (яка і гріє воду) винна «Київгазу» трохи менше 200 мільйонів гривень, і та навідріз відмовилася постачати газ в борг. Тож коли в столичних любителів центрального забезпечення гарячою водою з'явиться шанс помитися без тазиків і каструль поки взагалі неясно. Це стосується щонайменше 1200 будинків без води, в частині з яких «Київенерго» за борги опломбував котельні.

Геополітичне вугілля

З вугіллям ситуація складніша, але в профільному міністерстві закликають і з цього приводу не турбуватися. По-перше, 700 тисяч тон антрацитового вугілля ми закупимо в США (перша партія вже прийшла до порту «Южний» і розвантажена). Але потрібно розуміти, що закупівля ця – суто політичне питання, домовленість про це досягнута в рамках першої робочої поїздки президента України на зустріч із новообраним президентом США. І якщо ціна першої поставки шокувала експертів (113 доларів за тонну), то інформацію про те, у що стануть нам такі поставки, державне (!) підприємство «Центренерго» фактично засекретило. Але ж це наші з вами гроші! Залишається лише привітати американців з тим, що вони знайшли ринок збуту продукції, яку не надто є куди продавати, адже для розвинених країн вугілля (принаймні в гігантських обсягах) – це вже майже вчорашній день. З приводу обсягів закупівель президент Порошенко зробив заяву по поверненню зі США 3 місяці тому: «Для забезпечення прозорості енергетичного ринку ми домовилися про постачання вугілля з Пенсильванії за конкурентними цінами... За сприяння американської влади ми отримаємо гарантоване постачання мінімум 2 мільйонів тонн вугілля». Про «конкурентні ціни» ми вже поговорили.

Щойно блокада торгівлі з ОРДЛО обірвала поставки антрациту бойовиками, нас почали заспокоювати: наші ТЕС і ТЕЦ терміново переводяться на використання менш калорійних сортів вугілля (так званого «газового» вугілля). Питання: чому цього не почали робити набагато раніше, адже війна на той час тривала вже три роки?! Але й ці запізнілі кроки не вирішують усіх проблем, адже видобуток «газового» вугілля в Україні невпинно скорочується... Загалом, цей рік за вугіллям ми також якось переживемо, але коли вже реформування галузі випереджатиме тенденції, а не безнадійно запізнюватися? Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик сказав, що вже навіть план дій затверджений. І додав, що якщо уряд виділить кошти на шахтне забезпечення, то Україна буде повністю забезпечена вугіллям власного виробництва... Але хіба реформування полягає не в енергозбереженні, а також поступовій відмові від вугілля на користь альтернативної енергетики? Про це міністр нічого не говорив.

Чи загрожує нам кінець світу?

Болюче питання – тарифи. Всі, кому не лінь, використовують цю чутливу тему в своїх політичних інтересах. Опозиціонери всіх кольорів лякають людей мало не розоренням внаслідок захмарних тарифів. Водночас «соціальний» віце-прем'єр-міністр Павло Розенко заявив: «Позиція уряду однозначна: жодних підвищень цін на газ у цьому опалювальному сезоні не буде. Тому підстав для підвищення житлово-комунальних послуг теж немає. Безумовно, це відповідальність органів місцевої влади, але ще раз підкреслюю, що ціни й тарифи зростати цього року не будуть. Тому рівень доходів збільшується, ціни залишаються на рівні минулого опалювального сезону». Що там у кого збільшується – тема окремої статті (особливо з питань пенсій), але ось субсидії, встановлені в травні, будуть на опалювальний сезон перераховані автоматично – суттєве полегшення для тих, хто змушений ними користуватися. Хоча, звичайно, саме це явище для країни з ринковою економікою (ще й у наших обсягах!) – дикість. І, звичайно, жирна годівниця для монополістів, але це теж окрема тема.

А ось із чим у нас дійсно погано – так це з кібербезпекою. Та й з безпекою взагалі. Спочатку про останню гучну подію: вбивство голови правління «Київобленерго» Івана Поливяного у власному будинку поліція вважає справою рук грабіжників. Чи так це? Версій того, що сталося багато, але компетентні люди радять звернути увагу на той факт, що ця компанія належить російському бізнесу – мовляв, серйозні розборки в енергосекторі й стали причиною загибелі топ-менеджера. Тим часом нашим енергомережам загрожують набагато серйозніші хакерські атаки, ніж були до цього. Фахівці вважають, що попередні 3 хвилі (включаючи травневе нашестя вірусу «Петя») – це були лише промацування найбільш слабких місць для потужного удару. Наскільки ми зможемо протистояти цьому? Побачимо. Але поки що нам обіцяють початок опалювального сезону цивілізовано: не за календарем, а за погодою (дякуємо прем'єру Гройсману, який порадив комунальникам стежити за термометром). Загалом, все ніби має бути добре. Якщо, звісно, ці плани не порушить черговий «кінець світу», призначений астрологами на п'ятницю, 13 жовтня. Але тут росіяни вже ні до чого – річ у величезному астероїді 2012TC4, який начебто може впасти на Землю.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО