Оплата комуналки: чому уряд узяв курс на скорочення субсидій

Читать на русском
Володимир Саприкінексперт у сфері енергетики

Безумовно, те, що така кількість людей отримують субсидії через високі тарифи, – шлях у нікуди. Має бути ціла програма: від зміни розрахунків вартості газу до заходів з енергоефективності. У нас зміни не відбуваються, крім заяв про те, що всі отримають субсидій або що їх скорочують.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів незалежний експерт з енергетичних питань Володимир Саприкін, оцінюючи заяву Мінсоцполітики про те, що поступово кількість субсидій скорочуватиметься.

«Скорочення субсидій через те, що період різкого підвищення тарифів пройшов, навряд чи можна вважати сильним аргументом з боку Мінсоцполітики. У нас традиційно вирішують усі питання за рахунок надлишкових коштів, які надходять унаслідок підвищення тарифів, тому що це найпростіший шлях вирішення проблем», – зазначив Саприкін.

Експерт пояснив, що робити прогнози про те, що тарифи не підвищуватимуться, взагалі недоцільно.

«Ніхто не знає, як поводитиме себе ціна на нафту протягом наступних кількох місяців, в опалювальний сезон. Не виключено, що ціна на нафту зросте, а значить, зросте й ціна на газ. Автоматично відбудеться підвищення цін на всі енергоносії. В підсумку немає страховки, що кардинального підвищення тарифів не буде», – додав він.

На його думку, недоцільним є й аргумент про збільшення доходів населення, оскільки незначне очікуване підвищення просто не покриває витрати на енергоносії.

«Наразі урядовці просто намагаються виправдати себе та курс на скорочення субсидій насамперед через те, що в бюджеті немає таких коштів. Тому скорочуватимуть субсидії, вже запроваджуться більш жорсткі заходи для отримувачів», – констатував Володимир Саприкін.

Нагадаємо, минулого року віце-прем'єр Павло Розенко запевняв, що в держбюджеті-2017 на субсидії буде передбачено не менш ніж 52 мільярди гривень, однак обіцянка отримала статус «не виконано». Згідно з кошторисом, до бюджету було закладено 47 мільярдів гривень.

Наразі ж Розенко переконує, що критерії для отримання субсидій не зміняться. Повний перелік обіцянок віце-прем'єра – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: