Опалювальний сезон 2017/2018: чи допоможе американське вугілля пережити зиму

Читать на русском
Володимир Омельченкодиректор енергетичних програм

Поставки вугілля зі США зарано подавати як перемогу. Це суто комерційна справа та бізнес. Це непоганий варіант, але вугілля з ПАР було б дешевшим.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, оцінюючи поставки до України першої партії вугілля зі США.

«З одного боку, американське вугілля дорожче для нас, ніж, наприклад, із ПАР, але з іншого – з політичної точки зору, це правильне рішення. Закуповувати вугілля з окупованих територій чи з РФ, країни окупанта, – однозначно, не альтернатива, хоча й дешевше. Наслідки були б гіршими. На це джерело розраховувати ми не можемо. Тому закупівля вугілля як зі США, так і з ПАР у нинішніх умовах, коли Україна переживає великий дефіцит, коли потрібно терміново робити запаси на складах до зими, є нормальним варіантом», – констатував експерт.

Він додав, що наразі дійсно важливо диверсифікувати поставки вугілля.

«Однак головне, щоб у цьому не було політичного компоненту та політичної ціни за це вугілля», – підкреслив Омельченко.

Крім того, спеціаліст зазначив, що американське вугілля не стане «чарівною паличкою» для проходження зими.

«Певні обсяги вже накопичені. Поставки триватимуть поступово та в опалювальний сезон. Не можна 600 тисяч тонн завезти протягом тижня, тому що в нас немає такої інфраструктури. Американське вугілля допоможе Україні пережити опалювальний сезон, але лише частково», – наголосив експерт.

Він уточнив, що потрібно значно більше обсягів вугілля, ніж 600 тисяч тонн.

«Займається цим питанням ДТЕК. Вони в основному закуповують вугілля з ПАР. Крім того, потрібно наростити обсяги вугілля газової групи. Передумов для зриву опалювального сезону поки немає, але все залежатиме від того, якими темпами закуповуватиметься вугілля за імпортом та нарощуватиметься видобуток вугілля газової групи. Спочивати на лаврах поки точно зарано», – проаналізував Володимир Омельченко.

Згідно з контрактом, до кінця року США поставлять Україні 600 тисяч тонн антрациту. В Кабміні заявили, що для опалювального сезону потрібно 3 мільйони тонн вугілля.

У Міненерго впевнені, що до 2019 року Україна позбудеться залежності від антрацитового вугілля.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: