Опалювальний сезон 2017-2018: як економлять на українцях і як готуються до зими

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Кількість вугілля, необхідна на опалювальний сезон, відповідає обсягу газу, який є необхідним, - 11 млн тонн вугілля і 11 млрд куб. м газу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, оцінюючи заяву віце-прем'єра Геннадія Зубка про те, що житловий фонд країни на 70% готовий до опалювального сезону, а соціальні об'єкти - на 78%.

Підготовка до зими - 70% готовності

«Повідомлення наших міністрів, особливо з такою точністю в цифрах, як 70%-ва готовність до опалювального сезону, виглядає кумедно, а в реальності це профанація», - підкреслив Рябцев.

Експерт наголосив: весь абсурд у тому, як ці відсотки визначають.

Міністр зі спортивними амбіціями: як працюється в Міненерго Ігорю НасаликуПротягом найближчого місяця «Слово і Діло» розповідатиме про те, як виконують свої прямі й політичні обов’язки очільники відомств уряду. Сьогодні пропонуємо поговорити про одного з ключових для України міністрів – міністра енергетики й вугільної промисловості.

«Насправді чиновники чекають на дзвінок чи офіційний лист приблизно такого змісту - ми готові до опалювального сезону. Число цих листів підсумовується і визначається відсоток. При цьому той, хто сидить на місцях, як правило, навіть не перевірить, що реально відбувається. Якщо десь котельня не вибухнула - значить, все нормально», - міркує Рябцев.

Запаси вугілля і газу

«Орієнтовно на сезон потрібно 11 млн тонн вугілля і приблизно 11 млрд кубометрів газу. При такій кількості й температурах відповідної динаміки останніх років - все буде відносно нормально», - припускає енергетик.

Експерт зазначив, що скорочення обсягів споживання вугілля і газу пов'язане не з тим, що хтось підвищив енергоефективність або почав економити.

Скорочення споживання вугілля і газу відбулося не через економію, а через обвал промислового виробництва і розвал реального сектора економіки.

«Тих обсягів, які навіть зараз є, з урахуванням планів, які були заявлені, цілком вистачить, щоб в черговий раз навесні відрапортувати про успішне проходження опалювального сезону, незважаючи на провисання ВВП», - говорить Рябцев.

Як вважає фахівець, запасів антрациту потрібно хоча б половину не від 11 тисяч тонн, а від 11,5 тисяч тонн, при тому що є - дві третини.

«Ці дві третини утворилися завдяки тому, що влітку компанії економили.

Економія антрациту полягала в тому, що компанії відключали споживачів. Так було з гарячою водою. При цьому робили вигляд, що проводяться профілактичні роботи.

«Але нічого ніхто не проводив: держпідприємства – через те, що у них не були затверджені фінплани на нинішній рік, а приватним компаніям це невигідно. Навіщо їм витрачати гроші, якщо з них ніхто не спитає. Завдяки такій економії вугілля й газу у сховищах вже досить, а ще накопичити, і буде нормальна ситуація», - міркує експерт.

Провальний контракт Міненерго - дороге американське вугілля

«По-перше, ціна вугялля у 113$ за тонну більш ніж висока для першої поставки. Для другої і третьої поставок - ціну взагалі Міненерго ретельно приховує. Цілком ймовірно, що вона ще вища», - підкреслив він.

Міненерго уклало із США суто політичний контракт на постачання 700 тисяч тонн антрациту. З точки зору економічної і енергетичної - угода абсолютно провальна.

«Вугілля купують невідомо у кого. Компанія нав'язана українській стороні. Незважаючи на заяви, що це трейдер, не видно, щоб вона з кимось торгувала у великих обсягах. При цьому дивний розподіл поставок - чи то у вересні, то чи в кінці вересня чекати поставок. А в жовтні вже початок опалювального сезону», - аргументує Рябцев.

На його погляд, ціна поставок навряд чи вплине на тариф.

«З іншого боку, оскільки «Центренерго» – держкомпанія, фактично вона утримується за кошти платників податків, отже, у неї можуть виникнути проблеми з прибутковістю. Накопичуватимуться борги, за які доведеться розплачуватися усім платникам податків», - проаналізував підготовку до опалювального сезону Геннадій Рябцев.

Додамо, в Міненерго впевнені, що до 2019 року Україна позбавиться залежності від антрацитового вугілля.

«Слово і Діло» зафіксувало 31 обіцянку очільника Міненерго Ігоря Насалика, більшість з яких мають статус «в процесі». Загальний показник рівня відповідальності міністра - 16%.

Детальніше про діяльність Міненерго - в матеріалі «Міністр зі спортивними амбіціями. Як працюється в Міненерго Ігорю Насалику».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: