Кого з нинішніх та колишніх топ-чиновників України росія цього року оголосила у розшук

Читать на русском

Російське МВС минулого тижня оголосило у розшук президента України Володимира Зеленського та колишнього главу держави Петра Порошенка. ЗМІ повідомляли, що в так званій ДНР проти Зеленського було порушено «кримінальну справу» за двома статтями – «розв'язування та ведення агресивної війни» та «застосування заборонених засобів та методів ведення війни». За кілька днів картки Зеленського та Порошенка без пояснень зникли із сайту МВС. Але окрім них росія оголосила у розшук ще близько двох десятків колишніх та нинішніх топ-чиновників України, і це лише у 2024 році. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

На інфографіці – кого з топ-чиновників України, окрім Володимира Зеленського та Петра Порошенка, росія цього року оголошувала у розшук.
Розшук українських топ-чиновників у рфСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Цього року російське МВС оголосило у розшук кількох чинних народних депутатів (крім Петра Порошенка) – Степана Кубіва та Олексія Гончаренка (фракція «Європейська солідарність») та Валентина Наливайченка («Батьківщина»).

Кубіва розшукують за його участь у рішенні розпочати антитерористичну операцію на Донбасі у 2014 році (він тоді входив до складу РНБО). Стосовно Наливайченка, який раніше очолював СБУ, російські правоохоронці теж раніше порушили низку кримінальних справ. Гончаренка росіяни шукають за «заклики до вбивства російських державних діячів».

З колишніх народних депутатів у розшук в 2024-му були оголошені Володимир Парасюк та Ігор Мірошниченко.

З чинних топ-чиновників у російському розшуку перебуває керівник Служби безпеки України Василь Малюк. Росія також заочно заарештувала Малюка та вимагала від України його видати, звинувачуючи в організації вибухів на Кримському мосту та інших «терактах».

У розшук також оголошено секретаря РНБО Олександра Литвиненка та його першого заступника Руслана Хомчака, командувача Сухопутних військ ЗСУ Олександра Павлюка.

Слідом за Зеленським і Порошенком було оголошено в розшук колишніх міністрів уряду Арсенія Яценюка та Володимира Гройсмана (сам Гройсмана теж значиться в розшуковій базі): ексглаву МВС Арсена Авакова, колишнього главу МЗС Павла Клімкіна, колишнього міністра юстиції Павла Петра, ексміністра інформаційної політики Юрія Стеця, ексміністра фінансів Олександра Шлапака. Окрім того, розшукують ексгенпрокурора Віталія Ярему, колишнього в.о. міністра оборони Михайла Коваля та екскерівника антитерористичного центру при СБУ Василя Крутова.

За якими саме статтями колишніх чиновників було оголошено в розшук не вказується, але раніше росія звинувачувала їх у «вчиненні злочинів на Донбасі».

Нагадаємо, минулого року росія оголосила в розшук командувача Повітряних сил ЗСУ Миколу Олещука, керівника ГУР Кирила Буданова, вже колишнього головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного та нинішнього головкома (тоді командувача Сухопутними військами) Олександра Сирського, командувача ВМС Олексія Неіжпапу.

Міністр юстиції Денис Малюська розповів, які складнощі для українських топ-чиновників може створити оголошення росією у розшук.

На інфографіці – кого з українських політиків та чиновників заочно «заарештовували» росіяни.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: