Малюська розповів, які труднощі для українських топ-чиновників може створити оголошення у розшук рф

Читать на русском
Голова Мін'юсту Денис Малюська прокоментував оголошення росією у розшук українських топ-чиновників.
bbc.com

Для українських топ-чиновників, яких росія оголосила у розшук, майбутні поїздки до лояльних до неї країн можуть становити певний ризик.

Про це міністр юстиції Денис Малюська розповів в інтерв'ю ВВС.

Зеленський і Порошенко «зникли» з сайту розшуку російського МВСКартки розшуку президента України Володимира Зеленського та колишнього президента Петра Порошенка зникли з сайту МВС рф невдовзі після того, як їх знайшли 4 травня.

«У розшук (оголосили) не лише Володимира Олександровича, а ще ряд топ-чиновників. І для усіх них означає, що подорожі будь-які – ділові чи не ділові – в майбутньому в країни, які, скажімо так, не є прозахідними чи не є активними союзниками України, стають трохи ризикованішими. Через механізми взаємної правової допомоги, запитів, можливі проблеми, затримання – процедурні, бюрократичні складнощі», – розповів Малюська.

Він наголосив, що президент Володимир Зеленський завдяки імунітету глави держави зараз може вільно їздити до всіх країн.

«Але посада теж не є вічна. Тому росія теоретично може створювати проблеми за кордоном в країнах лояльних до неї. Я сумніваюсь, що ці пошукові запити потраплять в базу Інтерполу і що Інтерпол буде сприяти – це майже неймовірний сценарій. Однак навіть іноді той самий Інтерпол пропускав якимись чином – бо це теж велика бюрократична машина – наших, наприклад, колишніх АТОшників, яких десь відловлювали в країнах Європи. Відповідно, це трішки попсує життя чи обмежить коло подорожей, безпроблемних подорожей для тих, хто був оголошений у розшук», – сказав голова Мін'юсту.

При цьому Малюська зазначив, що в арсеналі України серйозніші інструменти, адже володимира путіна розшукує Міжнародний кримінальний суд.

Нагадаємо, 4 травня стало відомо, що російське МВС оголосило у розшук Володимира Зеленського, Петра Порошенка, а також інших колишніх та нинішніх чиновників. У Міністерстві закордонних справ зазначили, що такий крок є свідченням відчаю російської державної машини та пропаганди.

Вчора стало відомо, що карток Зеленського та Порошенка більше немає у розшуку МВС рф.

Раніше росія оголосила в розшук командувача Повітряних сил ЗСУ Миколу Олещука, керівника ГУР Кирила Буданова.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: