Норвегія передасть Україні винищувачі F-16 з найновішим озброєнням – глава МЗС

Читать на русском
Винищувачі F-16 від Норвегії будуть оснащені найновішим озброєнням, яке дозволить Україні бити по ворожих цілях за лінією фронту.
Фото: Reuters

Винищувачі F-16 від Норвегії будуть оснащені найновішим озброєнням, яке дозволить українським військовим бити по ворожих цілях за лінією фронту.

Про це заявив глава норвезького МЗС Еспен Барт Ейде на брифінгу з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, його цитує РБК-Україна.

F-16 для України: що зараз відомо про навчання пілотів та передачу винищувачівУкраїна цього року має отримати перші винищувачі F-16. На інфографіці – що зараз відомо про постачання літаків та навчання пілотів.

«Я переконаний, що Україна має посилювати свій ударний потенціал, завдавати ударів за лінією фронту. І це одна з причин, чому ми дуже раді приєднатися до коаліції з F-16, де ми передаватимемо оновлені норвезькі F-16, які перебувають у хорошій формі», – сказав він.

Міністр уточнив, що йдеться про літаки, які, серед іншого, будуть оснащені «більш дальніми ударними можливостями, які зараз є дуже важливими для України».

Ейде також зазначив, що союзники мають намір передати Україні «значну кількість» F-16.

«Коли ви питаєте скільки буде від Норвегії, не можу вам сказати точну кількість, тому що там у тому числі й оновлені літаки, у кращій бойовій формі та деякі фюзеляжі, які можна використовувати для ремонту у тому числі», – сказав Ейде.

За даними ЗМІ, Норвегія готується передати Україні понад 20 винищувачів F-16. Однак не всі з цих літаків повністю справні – частину можуть використовувати для запчастин та ремонту інших літаків.

Також нагадаємо, що українські пілоти та фахівці з техобслуговування були поділені на три групи у рамках програми навчання на F-16. Нині підготовка фахівців відбувається у п'яти західних країнах.

На інфографіці – з якою регулярністю Україні постачають нові зразки західної зброї.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: