У МВС підрахували, скільки зброї може бути на руках в українців

Читать на русском
Українці мають на руках до 5 мільйонів одиниць зброї, а також боєприпаси. Переважна кількість зброї, яка видана громадянам України, є облікованою. Але є й трофейна.
Фото: AP / Mikhail Palincha

На сьогодні на руках у українців може бути до 5 мільйонів одиниць зброї, а також боєприпаси. Усе це має потрапити на склади, щоб не створювати небезпечних ситуацій.

Про це заявив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, передає Укрінформ.

«Ми сьогодні говорили, скільки зброї може бути на руках у наших громадян. Від мільйона до 5. Але мільйон – це теж багато. А скільки гранат на руках у наших громадян? Теж багато. І ми маємо зробити все, щоб ця зброя, ці боєприпаси, потрапили на склади, щоб не наражати на небезпеку громадян», - зазначив він.

Клименко зауважив, що станом на сьогодні майже вся зброя, яка була видана громадянам, є облікованою. Але наразі на руках у українців незаконно перебуває певна кількість одиниць трофейної зброї.

Право громадян на зброю: що пропонують депутати в новому законопроєктіЩодо легалізації зброї у парламент внесли новий законопроєкт. Що він передбачає – на інфографіці.

«Ми усвідомлюємо, що вона має бути на руках у громадян, бо йде війна. Два тижні тому у першому читанні народні депутати прийняли закон, яким визначається, що ми будемо робити з трофейною зброєю. Після того, як у другому читанні цей закон буде проголосований, кожен громадянин, який має цю зброю, має принести її до поліції й зареєструвати», - поінформував міністр.

Після цього, за словами очільника МВС, цю зброю з боєприпасами громадяни зможуть зберігати у себе до закінчення режиму воєнного стану.

«Після 90 днів після закінчення режиму воєнного стану кожен громадянин має принести цю зброю до органів поліції і або її здати, або вихолостити, або переробити у дозволений вид зброї тощо», – сказав він.

Також Клименко зазначив, що важливим фактором є культура використання зброї, але її лише належить виховати.

«Як тільки ми цю культуру зможемо виховати у людей, тоді ми зможемо говорити про наступний крок – володіння зброєю. У той же час не треба забувати про велику кількість ментальних розладів у цих людей, які прийдуть з фронту і ми будемо відповідати, МВС у першу чергу, за цю роботу», – додав міністр.

Нагадаємо, у червні в Україні повноцінно запрацював Єдиний реєстр зброї.

Раніше глава МВС також наголошував, що зброя, яка потрапила в руки українцям під час широкомасштабного вторгнення рф, не є їхньою власністю.

У 2022 році у додатку «Дія» провели опитування про вільне володіння зброєю. 59% користувачів проголосували за право на вільне володіння зброєю та носіння її у громадських місцях.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: