Глава Нацполіції назвав умову для легалізації зброї в Україні

Читать на русском
Глава Нацполіції вважає, що перш ніж вирішувати питання володіння зброєю, потрібно провести облік усієї зброї, яка вже є в українців.
interfax.com.ua

Питання права українців на володіння зброєю для власного захисту потрібно вирішувати після обліку всієї зброї, яка є у них зараз.

Таку думку в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна» висловив голова Національної поліції Ігор Клименко.

Він зазначив, що після початку повномасштабної війни було ухвалено правильне рішення щодо озброєння громадян. Водночас, українці повертаються на деокуповані території, країна намагається повернутися до мирного життя.

Право громадян на зброю: що пропонують депутати в новому законопроєктіЩодо легалізації зброї у парламент внесли новий законопроєкт. Що він передбачає – на інфографіці.

«Тому легалізація зброї – це дискусійне питання. З початку бойових дій з незаконного обігу лише працівники карного розшуку вилучили більше тисячі одиниць вогнепальної зброї, понад 100 гранатометів і 350 тисяч боєприпасів. Тисячі одиниць зброї на руках можуть нести загрозу життю мирних та законослухняних громадян. Так от, оце все спочатку треба повернути на склади, облікувати або підірвати, як це роблять вибухотехніки, а потім вже повертатися до питання володіння зброєю», – вважає Клименко.

У перші дні вторгнення, за словами Клименка, поліція видала близько 18 тисяч одиниць зброї, вона облікована. Але є багато трофейної зброї, невідомого походження, боєприпасів, наголосив він.

«Тому має бути step by step: спочатку реєстр, щоб зрозуміти, скільки зброї є на руках, в кого вона є. І вже після цього можемо говорити про те, яка зброя, якого калібру та якого класу має бути на руках у наших громадян – чи то буде автомат, чи карабін, чи пістолет», – резюмував голова Нацполіції.

Нагадаємо, у додатку «Дія» було опитування щодо ставлення громадян України до вільного володіння зброєю. 59% громадян висловилися за легалізацію.

Соцопитування групи «Рейтинг» також показало, що в умовах війни більш ніж удвічі зросла кількість українців, які підтримують надання права на володіння вогнепальною зброєю та боєприпасами.

Міністр оборони Олексій Резніков вважає, що в Україні настав час легалізувати право громадян на володіння короткоствольною зброєю.

Крім того, міністр внутрішніх справ Денис Монастирський підтримав ініціативу дозволити українцям зброю для самозахисту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: