Дуда офіційно запропонував країнам НАТО збільшити витрати на оборону до 3% ВВП

Читать на русском
Дуда направив лідерам країн НАТО листа і запропонував збільшити військові витрати до 3 відсотків ВВП на тлі загрози від росії.
Фото: PAP

Президент Польщі Анджей Дуда надіслав листа лідерам країн-членів НАТО з пропозицією збільшити витрати на оборону з 2% до 3% ВВП.

Він сказав про це у зверненні з нагоди 75-ї річниці заснування Альянсу, передає Rzeczpospolita.

Як змінилися оборонні витрати країн НАТО від початку війни в УкраїніЯк за дев'ять років змінилися оборонні видатки членів НАТО – на інфографіці. Найбільше витрати наростили країни східного флангу.

«Переконаний, що це є основою послідовної побудови безпеки на всьому євроатлантичному просторі. Це природний та основний крок, який ми маємо зробити разом сьогодні, щоб протистояти імперській політиці Кремля», — заявив Дуда.

Рішення збільшити військові витрати до 2% ВВП було ухвалено НАТО у 2014 році. За словами Дуди, цього було достатньо десять років тому, але не зараз.

Польський лідер констатував, що росія розширює свій військовий потенціал та витрачає на оборону третину свого ВВП, перевела економіку в режим війни.

«Я не сумніваюся, що Північноатлантичний альянс і країни вільного світу мають відреагувати на це не лише підтримкою України у військових діях, не лише запобіганням перемозі росії в Україні. Сьогодні це найважливіше завдання вільного світу. Підтримайте Україну в цьому плані, насамперед фінансово та у військовому відношенні. Але сьогодні вільний світ має також зміцнити свою безпеку та оборону. Минули мирні часи, коли всі думали, що війни більше не буде, коли були навіть моменти, що люди сумнівалися, чи потрібна армія. На жаль, теперішні часи показують, що вона дуже потрібна», – сказав він.

Нагадаємо, за словами генсека Єнса Столтенберга, цього року 18 із 31 країн НАТО витратять 2% свого ВВП на оборону.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, як з 2014 року змінилися військові витрати членів НАТО.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: