Обстріли та руйнування критичної інфраструктури: Терехов відповів, чи є необхідність евакуації з Харкова

Читать на русском
Терехов заявив, що військова та влада місто не бачить приводу для евакуації мешканців Харкова. Він також розповів, що у місті зруйнована практично вся критична енергетична інфраструктура.
Ґвара Медіа

Міська влада та військові не бачать приводу для евакуації мешканців Харкова, незважаючи на регулярні обстріли росіян.

Про це мер Ігор Терехов сказав в інтерв'ю LIGA.net.

Сирський про можливий наступ на Харків: місто може стати для росіян фатальнимХарків може стати фатальним містом для російської армії, заявив Сирський. Він нагадав, що саме на цьому напрямі в окупантів стався обвал фронту.

«Евакуація йде з області, де тривають бойові дії. І ці люди їдуть до Харкова. Наразі у місті – 1,3 млн мешканців. Поки ні ми, ні військові не бачимо приводів для евакуації з Харкова. Це частина російських ІПСО, щоб залякати і змусити нервувати містян», – заявив він.

Водночас, за словами Терехова, у місті зруйновано практично всю критичну енергетичну інфраструктуру, приватну також розбито. Після масованої атаки 22 березня енергетики здійснили диво, повернувши світло житловим будинкам: «Росія зруйнувала всі трансформаторні підстанції, пошкодила ТЕЦ. У Харкові був блекаут. Відновити ці потужності швидко неможливо. Вони працюють, але повністю не відновлені. Нам вдалося разом з енергетиками зробити диво. Вже ввечері наступного дня почало з'являтися світло у житлових будинках. На жаль, не вистачає напруги. Довелось достроково завершити опалювальний сезон, щоб зекономити. Введені графіки відключення світла – погодинні. Ми вирішили не освітлювати вулиці. Обіцяти, що ми відновимо потужності в конкретний термін, я не можу».

Мер також прокоментував чутки про те, що російські війська готують новий наступ на Харків: за його словами, неважливо, що готує ворог, а важливо – як Україна даватиме відсіч. Він зазначив, що у місті немає паніки і тактика залякування окупантам не вдалася.

Найгіршим прогнозом розвитку ситуації у Харкові Терехов вважає постійні обстріли. «Тому нам і потрібні сучасні системи протиповітряної оборони. Щодо сухопутної операції Росії на Харків – це інформаційна спецоперація ворога. Не варто підтримувати і розповсюджувати їхні меседжі», – додав він.

Нагадаємо, в Укренерго заявили, що точні терміни відновлення енергопостачання у Харкові поки невідомі, попередньо процес може зайняти від одного до двох тижнів.

Під час атаки 22 березня росіяни повністю зруйнували Зміївську теплоелектростанцію у Харківській області.

Раніше головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський прокоментував інформацію про можливий повторний наступ росіян на Харків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: