Глава Єврокомісії запропонує змінити порядок прийому нових членів у ЄС – Politico

Читать на русском
Урсула фон дер Ляєн запропонує реформувати процес вступу нових членів до ЄС. Кандидатам, зокрема, можуть дозволити користуватися деякими перевагами членства.
Euronews

Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн сьогодні, 20 березня, надасть пропозиції щодо зміни порядку прийому нових членів до Євросоюзу.

Про це повідомляє Politico із посиланням на проєкт документа.

Членство в Євросоюзі: скільки часу проходило між початком переговорів та вступом країнСкільки часу минало між початком переговорів та вступом країн до ЄС – на інфографіці. Найшвидше членами стали Австрія, Фінляндія та Швеція.

Брюссель замість нинішнього підходу «все або нічого» хоче поступово полегшити вступ України, Молдови та Західних Балкан до ЄС.

Нові ідеї, пише видання, дозволять країнам у «залі очікування ЄС» скористатися деякими перевагами членства, замість чекати роки чи десятиліття, доки вони проведуть необхідні реформи.

Зокрема країнам-кандидатам можуть дозволити поступово приєднуватися до єдиного ринку. При цьому права та обов'язки єдиного ринку будуть «не на вибір», а лідери Євросоюзу повинні будуть обговорити, якими зобов'язаннями мають супроводжуватися ті чи інші рівні чи етапи доступу до ринку.

Видання пише, що більшість лідерів ЄС уже попередили, що розширеним блоком із 30 членами буде ще важче керувати. Тому Єврокомісія запропонує відмовитися від вимоги одностайності, яка гальмує ухвалення рішень щодо зовнішньої та податкової політики, щоб уникнути майбутніх глухих кутів.

Документ передбачає голосування кваліфікованою більшістю «з відповідними та пропорційними гарантіями, які враховують стратегічні національні інтереси».

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що переговори про вступ до ЄС можуть розпочатися у першій половині цього року.

Раніше «Слово і діло», ґрунтуючись на існуючих правилах ЄС, розбиралося, яке фінансування та кількість місць у Європарламенті може отримати Україна у разі вступу.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: