Бербок намагається переконати Шольца надати Taurus Україні – Der Spiegel

Читать на русском
Бербок розробляє план, яким чином Німеччина може передати Україні ракети Taurus, не перетинаючи червоних ліній Шольца.
Фото: Getty Images

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок намагається змінити думку канцлера Олафа Шольца щодо питання про постачання далекобійних ракет Taurus Україні.

Про це повідомляє видання Der Spiegel.

Зазначається, що Бербок вже кілька місяців утримується від публічних заяв щодо Taurus, які Шольц міг би сприйняти як неприпустимий тиск.

Водночас, як пише видання, посадовиця таємно працює над планом, як Німеччина може відправити Taurus в Україну, не перетинаючи «червоних ліній» голови німецького уряду. У цьому питанні вона покладається на своїх союзників.

«Одним із варіантів є передача німцями своїх ракет британцям, які, своєю чергою, передають їх українцям, але зберігають контроль над місією та цілями. Поки що Бербок не вдалося досягти успіху у Шольца», – пише видання.

Далекобійні ракети для України від союзників: спільне та відміннеРакети Storm Shadow, SCALP та Taurus летять зі швидкістю 1000-1100 кілометрів за годину. Ще швидше досягає цілі ATACMS. Докладніше – на інфографіці.

Бербок зазначала, що «це можливий шлях», обговорюючи можливість обміну ракетами Taurus на основі вже існуючих схем поставок. Вона зауважила, що Німеччина має досвід у реалізації подібних угод, зокрема, вона назвала «кругові поставки» німецьким внеском у логістику військових поставок, який уже був застосований для України.

Варто зазначити, що Шольц раніше використовував подібні методи для надання опосередкованої військової допомоги Україні, уникаючи прямих поставок танків Leopard 2.

У свою чергу, очільник МЗС Великої Британії Девід Кемерон висловив бажання співпрацювати з німецькими союзниками для підтримки України і запропонував кругові поставки як спосіб «заспокоєння» Шольца.

Проте однією з проблем лишається питання контролю – «куди цілитися, куди стріляти і куди влучати», і цей контроль неможливий без німецьких солдатів. При цьому, за словами експертів, крилата ракета може бути розгорнута в повному обсязі лише за допомогою Бундесверу, оскільки це потребує ретельного планування.

Taurus також можна було б використовувати в зменшеному варіанті - замість великих пакетів даних про місії в систему надходитимуть лише дані про цілі GPS. Проте в такому випадку Україна використовуватиме високотехнологічну зброю не на повну силу.

Нагадаємо, канцлер Німеччини Олаф Шольц висловлює обережність щодо передачі Україні ракет Taurus дальністю 500 км через ризик прямої участі Німеччини у конфлікті.

При цьому Європарламент 29 лютого ухвалив резолюцію, в якій закликав союзників України надати ЗСУ всю необхідну для перемоги у війні зброю, зокрема ракети Taurus.

Нещодавно президент Франції Еммануель Макрон оголосив про створення коаліції далекобійної зброї для України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: