Шольц пояснив свою відмову від передачі ракет Taurus Україні

Читать на русском
Німеччина не готова передавати Україні далекобійні ракети Taurus, оскільки за допомогою них можна здійснювати удари по Москві.
Фото: Janine Schmitz/picture alliance / photothek / Scanpix

Канцлер Німеччини Олаф Шольц обґрунтував свою відмову від поставки крилатих ракет Taurus в Україну можливим ударом по цілях у Москві.

Про це пише Tagesschau.

Далекобійні ракети для України від союзників: спільне та відміннеРакети Storm Shadow, SCALP та Taurus летять зі швидкістю 1000-1100 кілометрів за годину. Ще швидше досягає цілі ATACMS. Докладніше – на інфографіці.

«Крилата ракета з дальністю польоту 500 кілометрів – це зброя, яка при неправильному використанні може досягти конкретної цілі десь у Москві», – заявив він на зустрічі з мешканцями Дрездена.

Він зазначив, що Велика Британія і Франція, на відміну від США і Німеччини, вже поставили крилаті ракети Україні.

«Ось чому – і я скажу це з усією дипломатичною абстракцією – інші також подбали про те, щоб точно знати, де що падає», – додав він.

Також він наголосив, що для розгортання таких ракет в Україні буде обов'язковою участь Німеччини.

«Я думаю, що про це не може бути й мови», – підкреслив він, додавши, що його «дратує» критика, оскільки зазвичай «ігнорується той факт, що Німеччина постачає Україні набагато більше зброї, ніж майже всі інші країни».

Канцлер також нагадав, що Німеччина виділила 7 мільярдів євро на постачання зброї в бюджеті на цей рік.

«Якщо Конгрес США не виділить нових коштів, Німеччина навіть стане головним постачальником, хоча вона є лише середньою державою. Загалом, декому доведеться докласти більше зусиль», – сказав він.

Нагадаємо, раніше Шольц виступив проти передачі Україні ракет Taurus, оскільки, на його думку, цей крок може втягнути Німеччину у війну.

Також канцлер Німеччини заявляв, що для можливого постачання Taurus Україні «потрібний правильний момент».

Водночас, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна не збирається бити німецькими далекобійними ракетами Taurus російською територією.

Як відомо, 29 лютого Європарламент ухвалив резолюцію, в якій закликав союзників України надати ЗСУ всю необхідну для перемоги у війні зброю, зокрема ракети Taurus.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: