Велика Британія розглядає передачу Україні додаткових Storm Shadow в обмін на Taurus

Читать на русском
Лондон готовий використати кільцевий обмін - передати Києву більше ракет Storm Shadow і натомість отримати від ФРН ракети Taurus.
Фото: AFP

Сполучене Королівство не поділяє побоювання німецького канцлера Олафа Шольца, що поставки ракет Taurus Україні сприятимуть ескалації, але як варіант пропонує «кільцевий обмін» ракетами.

Про це міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон заявляє в інтерв’ю виданню Süddeutsche Zeitung.

Далекобійні ракети для України від союзників: спільне та відміннеРакети Storm Shadow, SCALP та Taurus летять зі швидкістю 1000-1100 кілометрів за годину. Ще швидше досягає цілі ATACMS. Докладніше – на інфографіці.

«Абсолютно можливо встановити обмеження на використання цієї зброї, щоб гарантувати, щоб вона жодним чином не сприяла ескалації», - сказав глава британського відомства.

Він наголосив, що Британія довіряє українським партнерам, які дотримують слова і не використовують надану їм зброю так, як того не бажають партнери, що її передають.

«Надана ЗСУ зброя служить обороні України», - підкреслив британський міністр.

Однак, зазначається, що якщо Німеччина не бажає передавати Україні свої ракети напряму, Лондон готовий використати «кільцевий обмін» - передати Києву більше ракет Storm Shadow і натомість отримати від ФРН ракети Taurus.

«Ми сповнені рішучості тісно співпрацювати з нашими німецькими партнерами в цьому, як і в усіх інших питаннях, щоб допомогти Україні. Ми готові розглянути всі варіанти, щоб досягти максимального ефекту для України», - заявив Кемерон, додавши, що сторони не розголошуватимуть жодних подробиць.

Водночас, депутат німецького Бундестагу від «Зелених» Антон Хофрайтер підтримав британську пропозицію, щоб надати Україні далекобійне озброєння.

З якою регулярністю союзники постачають Україні нові зразки західної зброїСоюзники востаннє передавали Україні нові зразки озброєння у жовтні. Як часто відбуваються такі поставки – на інфографіці.

Згідно зі словами Хофрайтера, «було б краще», якби канцлер Шольц не блокував постачання Taurus Україні.

«Але поки Україна не отримає більше крилатих ракет, такий «кільцевий обмін» – це можливість», – додав він.

Депутат також переконаний, що Шольц «не повинен стояти на заваді і до цього».

Нагадаємо, Британія тисне на Німеччину для постачання ракет Taurus Україні.

Крім того, Європарламент 29 лютого ухвалив резолюцію, в якій закликав союзників надати Україні всю необхідну зброю, зокрема ракети Taurus.

Однак напередодні канцлер Німеччини Олаф Шольц унеможливив передати Україні ракети Taurus тому, що «німецькі військові можуть знадобитися для допомоги в їх експлуатації». До цього Шольц вже пояснював свою відмову від передачі ракет Taurus ЗСУ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: