«Буде більше Авдіївок»: керівник ЦРУ попередив про наслідки відсутності допомоги Україні

Читать на русском
З додатковою допомогою США Україна зможе до кінця 2024 року та початку 2025-го перехопити наступальну ініціативу на фронті. А без допомоги буде втрачати території.
The New York Times

Відсутність додаткової допомоги Україні з боку США призведе до нових територіальних завоювань росії цього року.

Про це на слуханнях у Сенаті заявили директор ЦРУ Вільям Бернс та директор національної розвідки Авріл Хейнс, повідомляє The New York Times.

На Заході вважають, що війна в Україні триватиме ще від двох до п'яти років – CNNВійна України та росії може тривати ще мінімум два роки, а можливо, і до п'яти років, вважають на Заході. Цього року сторони, як очікується, зосередяться на відновленні сил, а в 2025-му перейдуть до активних дій.

«Без додаткової допомоги у 2024 році ви побачите більше Авдіївок. І це, мені здається, було б величезною та історичною помилкою для Сполучених Штатів», – заявив Бернс.

«Якщо ми побачимо, що ми відмовляємось від підтримки України, це не лише викличе сумніви серед наших союзників та партнерів в Індо-Тихоокеанському регіоні; це буде підігрівати амбіції китайського керівництва у надзвичайних ситуаціях, починаючи від Тайваню до Південно-Китайського моря», — додав він.

Бернс підкреслив, що якщо Палата представників США схвалить виділення допомоги Україні, це допоможе завдати стратегічного удару по росії.

«За нашою оцінкою, за додаткової допомоги Україна зможе протриматися на передовій до 2024 року та до початку 2025 року. Україна може продовжувати завдавати шкоди росії, не тільки завдаючи глибоких ударів по Криму, а й по її Чорноморському флоту», – сказав директор ЦРУ.

Він додав, що за наявності додаткового фінансування Україна зможе повернути собі наступальну ініціативу до кінця цього року або на початку 2025 року. Це поставить Україну у сильнішу переговорну позицію.

Керівниця національної розвідки, у свою чергу, зазначила, що росія зазнала більше військових втрат, аніж будь-коли з часів Другої світової війни. Але путін виявляє високу толерантність до економічного болю від санкцій та політичного ризику продовження високих жертв.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив, що ЗСУ вдалося зупинити просування російських окупантів. При цьому ситуація на фронті зараз набагато краща, ніж була за останні три місяці.

Раніше Зеленський констатував, що без допомоги США Україні буде складно досягти будь-яких нових успіхів на фронті цього року.

Президент США Джо Байден, звертаючись до Конгресу, заявив, що якщо Україну забезпечити необхідною підтримкою, то вона зможе не лише захистити себе, а й зупинити ймовірне поширення російської агресії в Європі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: