На Заході вважають, що війна в Україні триватиме ще від двох до п'яти років – CNN

Читать на русском
Війна України та росії може тривати ще мінімум два роки, а можливо, і до п'яти років, вважають на Заході. Цього року сторони, як очікується, зосередяться на відновленні сил, а в 2025-му перейдуть до активних дій.
Фото: AP

В американській розвідці вважають, що війна України та росії триватиме ще як мінімум два роки. Але офіційні особи США та Заходу приватно заявляють, що бойові дії можуть тривати ще до п'яти років.

Про це йдеться у статті CNN.

Від 9 днів до 14 років: скільки тривають війни путінської росіїНайдовша війна путінської росії триває понад 14 років, найкоротша тривала 9 днів. Більше – на інфографіці.

У статті йдеться про те, що незалежно від того, хто буде обраний президентом США восени і що відбудеться в американській політиці, війна в Україні, на думку американської розвідки, триватиме «набагато довше 2024 року».

«Оцінки різняться, але практично всі вони припускають, що війна триватиме ще мінімум два роки, свідчать численні джерела, знайомі з даними розвідки, — достатньо довго, щоб перевершити перший термін Байдена. В приватному порядку деякі офіційні особи США та Заходу заявляють, що бойові дії можуть тривати ще до п'яти років», – пише видання.

Американські та західні офіційні особи зазначають, що вирішальне значення матиме підтримка України з боку союзників, навіть незважаючи на те, що лінії фронту залишалися переважно статичними протягом останніх кількох місяців після невдалого контрнаступу ЗСУ.

При цьому представники американської розвідки не вірять, що скорочення фінансування з боку США у короткостроковій перспективі вплине на Україну на поле бою. Однак у довгостроковій перспективі відсутність американської допомоги може дозволити росії відновити сили, нарощуючи постачання зброї з Ірану та Північної Кореї.

При цьому найближчим часом припинення американського фінансування може обмежити здатність України завдавати ударів на великі відстані, зокрема по об'єктах в окупованому Криму.

У США очікують, що цей рік Україна проведе, працюючи над зміцненням своєї оборонно-промислової бази та відновленням своїх сил. На такій стратегії може зосередитися і росія.

За словами військового представника США, ще одна спроба великого контрнаступу України з метою розколоти російські сили біля Мелітополя, ймовірно, відбудеться як мінімум через два роки.

Цього року на Заході не чекають, що Україна чи росія досягнуть значних успіхів на полі бою – обидві сторони надто виснажені з точки зору військ та техніки.

«Українці обговорюють 2025 рік як найбільш реальний варіант з точки зору початку нового наступу», – додав військовий чиновник.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський говорив, що війна в Україні завершиться «не так швидко, як нам хотілося б».

У грудні газета Bild з посиланням на джерела у розвідці повідомила, що путін хоче затягнути війну проти України до 2026 року та захопити Харків, Дніпро та Запоріжжя.

За інформацією джерел Financial Times, росія може планувати великомасштабний наступ в Україні вже цього літа.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: