Грузія вимагає від України видачі двох соратників Саакашвілі для «нормалізації відносин»

Читать на русском
Уряд Грузії вимагає від Києва видати двох чиновників часів президентства Міхеїла Саакашвілі, які зараз перебувають на території України.
Зураб АдеішвіліФото: facebook.com/Міхеіл Саакашвілі

Уряд Грузії вимагає від Києва видати двох чиновників часів президентства Міхеїла Саакашвілі, які зараз перебувають на території України.

Відповідну заяву було опубліковано на урядовому порталі країни.

«Я помираю»: Саакашвілі попросив відпустити його на лікування за кордонЕкспрезидент Грузії закликав США та міжнародну спільноту зробити все можливе, щоб урятувати його життя.

Йдеться про радника Генпрокурора України Зураба Адеїшвілі та заступника голови Служби контррозвідки України Георгія Лорткіпанідзе.

Грузинській владі, зокрема, не сподобалося, що Адеїшвілі, який за Саакашвілі очолював міністерство юстиції, увійшов до складу офіційної делегації України під час візитів до ЄС та Німеччини. Крім того, у Тбілісі незадоволені тим, що ексзаступник міністра внутрішніх справ Лорткіпанідзе отримав в Україні посаду в Службі контррозвідки.

За версією Грузії, обидва чиновники «очолювали авторитарний режим попереднього уряду Грузії, який забрав життя, здоров'я та благополуччя багатьох людей».

«Уряду Грузії незрозуміло, чому український уряд ухвалює такі рішення, які спрямовані на штучне відділення двох дружніх країн та народів один від одного», – зазначено у заяві.

Грузія вважає, що для «нормалізації відносин» Україна має видати вищезгаданих чиновників.

«Висловлюємо надію, що українська влада перегляне рішення, які прямо суперечать духу дружби між Грузією та Україною, грузинським та українським народами», – заявили в уряді.

Нагадаємо, сам Саакашвілі повернувся до Грузії восени 2021 року, де його заарештували. Його доправили до в'язниці у місті Руставі, там він оголосив голодування. З в'язниці його перевели до тюремної лікарні у Тбілісі, потім до військового госпіталі у Горі, а потім 12 травня 2022 року до цивільної клініки «Вівамед» у Тбілісі. Там стан його здоров'я почав стрімко погіршуватися.

Україна та інші країни Європи давно закликають Грузію відпустити Саакашвілі на лікування, але влада в Тбілісі відмовляється це зробити.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: