Україна стала лідером у Європі серед імпортерів зброї – SIPRI

Читать на русском
За останні п’ять років експорт російської зброї скоротився майже вдвічі. А Україна стала найбільшим імпортером зброї в Європі.
Фото: Генштаб ЗСУ

Україна стала найбільшим європейським імпортером зброї у 2019-2023 роках та четвертим за величиною у світі після того, як з лютого 2022 року не менше 30 держав поставили Україні основні озброєння як військову допомогу.

Про це повідомляє Стокгольмський інститут дослідження проблем миру (SIPRI).

З якою регулярністю союзники постачають Україні нові зразки західної зброїСоюзники востаннє передавали Україні нові зразки озброєння у жовтні. Як часто відбуваються такі поставки – на інфографіці.

Зазначається, що приріст імпорту зброї сягнув показника у 6633% у порівнянні з 2014-2018 роками. Основними постачальниками озброєнь для України стали США (39%), Німеччина (14%) і Польща (13%).

Провідну позицію у рейтингу постачальників зброї тримають США: за останні п’ять років експорт зріс на 17%. З 2019 по 2023 рік США постачали основне військове обладнання до 107 країн світу.

«Саме на США припадає близько 55% озброєнь імпортованих європейськими державами у 2019−2023 роках, що на 20% більше, ніж за 2014−2018 роки», – йдеться у звіті.

На другому місці серед експортерів перебуває Франція.

У той же час росія перемістилася на третє місце в рейтингу світових постачальників. У період з 2019-2023 роки експорт її озброєнь скоротився майже вдвічі – на 53%. У світових постачаннях частка рф зменшилася на 10%.

Нагадаємо, Велика Британія розглядає передачу Україні додаткових Storm Shadow в обмін на Taurus.

Як повідомлялося, президент Франції Еммануель Макрон оголосив про створення коаліції далекобійної зброї для України.

Також у Єврокомісії запропонували використати прибуток від заморожених активів росії для закупівлі зброї для ЗСУ.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: