Президент Чехії озвучив терміни передачі обіцяних снарядів України

Читать на русском
Обіцяні Україні 800 тисяч артилерійських снарядів, які Чехія знайшла за межами ЄС, будуть поставлені Києву найближчими тижнями, заявив чеський президент Петр Павел.
Фото: AP Photo / Petr David Josek

Президент Чехії Петр Павел оголосив, що постачання українським військовим 800 тисяч артилерійських боєприпасів розпочнеться протягом кількох тижнів.

Про це пише видання Bild.

Вгамувати снарядний голод: яку допомогу з боєприпасами вже анонсували союзники цього рокуУкраїна гостро потребує боєприпасів, на інфографіці – яку допомогу вже пообіцяли цього року західні союзники.

«Якщо не буде принципових проблем, боєприпаси можуть прибути в Україну протягом декількох тижнів», – заявив президент Чехії.

Видання зазначає, що таким чином, чеський лідер зробив те, що не зміг реалізувати Європейський Союз, країни якого поставили лише частину від обіцяного мільйона артилерійських снарядів.

При цьому Павел не розкриває, які саме країни можуть поставити таку кількість боєприпасів. Але це мають бути ті, хто досі поводився у війні нейтрально або не виступав відкрито проти росії. Є припущення щодо Південної Кореї, Південної Африки та Туреччини.

Нагадаємо, у лютому президент Чехії Петр Павел заявив, що Прага знайшла 800 тисяч артснарядів, які могла б доставити в Україну. Політик уточнив, що боєприпаси можна доставити протягом кількох тижнів, але для цього потрібне фінансування. До купівлі, окрім Чехії, долучилися ще 18 країн.

На початку березня Павел заявив, що союзники України зібрали всі необхідні кошти для закупівлі 800 тисяч артилерійських боєприпасів для ЗСУ, проте невдовзі координатор цієї ініціативи Томаш Пояр уточнив, що вся сума поки не зібрана.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: