Франція приєднається до ініціативи Чехії щодо закупівлі боєприпасів для України – Bloomberg

Читать на русском
Макрон цього тижня оголосить про приєднання Франції до плану Чехії щодо закупівлі 800 тисяч снарядів для України за межами ЄС.
images.wsj.net

Президент Франції Еммануель Макрон цього тижня оголосить про свою обіцянку підтримати пропозицію Чехії купити 800 тисяч артилерійських снарядів для України за межами Європейського Союзу.

Про це із посиланням на джерела повідомляє Bloomberg.

Вгамувати снарядний голод: яку допомогу з боєприпасами вже анонсували союзники цього рокуУкраїна гостро потребує боєприпасів, на інфографіці – яку допомогу вже пообіцяли цього року західні союзники.

Макрон обговорить план закупівлі із прем'єр-міністром Чехії Петером Фіалою під час поїздки до Праги у вівторок. Очікується, що пізніше цього тижня відбудеться окреме обговорення міністрів оборони та закордонних справ ЄС з метою вироблення деталей.

На Мюнхенській конференції з безпеки президент Чехії Петр Павел заявив, що його країна знайшла для України 500 тисяч снарядів калібру 155 мм та 300 тисяч снарядів калібру 122 мм. Їх можна було б доставити за кілька тижнів за наявності фінансування.

Через кілька днів Макрон запросив лідерів до Парижа обговорити допомогу Україні, включаючи пропозицію Чехії, куди Нідерланди погодилися внести 100 млн євро.

Уряд Чехії заявив, що він отримав попередні зобов'язання від Канади та Данії, а також від інших країн, включаючи Литву та Латвію. Крім того, Польща висловила готовність приєднатись до цього плану.

Видання нагадує, що Макрон раніше виступав за нарощування виробництва боєприпасів у Євросоюзі, а не за закупівлю за межами блоку.

Нагадаємо, заступник міністра оборони Чехії Ян Єреш повідомив, що перші поставки з 800 тисяч боєприпасів можуть відбутися за кілька тижнів.

Раніше три країни ЄС виступили проти закупівлі боєприпасів для України поза блоком.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: