Переговори з Польщею та ЄС, ухвалення закону про мобілізацію: топ подій та рішень весни-2024

Читать на русском

Навесні Україна очікує на важливі переговори на зовнішньополітичній арені – з Євросоюзом з приводу членства, а також з Польщею з питань кордону та торгівлі. Крім того, можливо навесні США таки ухвалять законопроєкт про фінансування допомоги. Топ політичних подій та рішень, які Україна чекає у березні-травні – на інфографіці «Слово і діло».

На інфографіці Слово і діло – топ політичних подій та рішень, на які Україна чекає навесні цього року.
Топ очікуваних подій та рішень весни-2024Слово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Перше рішення, яке Україна чекає цієї весни, пов'язане з переговорним процесом щодо вступу до Європейського Союзу. До середини березня у Єврокомісії обіцяли представити спільні рамкові умови для початку переговорів з Україною.

До кінця весни, як розповіла віцепрем'єрка Ольга Стефанішина, в України заплановано понад 40 раундів консультацій щодо всіх сфер майбутніх переговорів із Європейською комісією.

Ще одні важливі переговори мають відбутися з польським урядом у Варшаві 28 березня – з питання деблокади кордону та економічних проблем, що накопичилися. Однак прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Польща має розблокувати кордон раніше, інакше Україна може запровадити дзеркальні заходи на пунктах пропуску.

Крім того, Україна запропонувала Польщі «план взаєморозуміння» із п'яти пунктів:

  • Україна погоджується на обмеження, запропоновані Єврокомісія з аграрного експорту. Йдеться, зокрема, про обмеження на м'ясо птиці, яйця, цукор.
  • Україна направляє звернення до Єврокомісії з пропозицією провести невідкладний скринінг, тобто аналіз кластерів 4 та 5, до яких входить аграрна політика та транспорт.
  • Україна пропонує уряду прийняти спільне звернення до Єврокомісії із закликом зупинити російський аграрний експорт до ЄС.
  • Україна пропонує створити тристоронній штаб: Україна, Польща, Європейська комісія.
  • Україна вдячна польському уряду за чітку позицію щодо пропуску через кордон боєприпасів, військового обладнання, гуманітарної допомоги, медичних засобів та вважає, що такий підхід має бути поширений на критично необхідне Україні пальне.

Цей план Кабмін сподівається реалізувати до кінця березня.

2 квітня у Гаазі відбудеться міжнародна конференція «Відновлення справедливості для України» за участю міністрів закордонних справ та юстиції. На заході планується обговорити прогрес у документуванні та розслідуванні злочинів, які росія вчинила під час повномасштабної війни.

Крім того, до 30 квітня має запрацювати Міжнародний реєстр збитків від війни з рф. Нагадаємо, що це база даних для фіксації доказів втрат або збитків, завданих державі, фізичним та юридичним особам через дії росії після 24 лютого 2024 року.

Одним із головних рішень весни може стати ухвалення Конгресом США законопроєкту про фінансову допомогу Україні. Сенат схвалив законопроєкт ще 13 лютого, тепер це має зробити Палата представників, але її спікер Майк Джонсон ігнорує ініціативу.

Президент Володимир Зеленський на пресконференції говорив, що надія на Конгрес є, але його рішення потрібне Україні протягом місяця, тобто до кінця березня.

У самій Україні однією з головних подій весни може стати ухвалення Верховною радою законопроєкту про мобілізацію. У комітеті з національної безпеки вважають, є всі шанси проголосувати ініціативу в другому читанні до кінця березня.

Нагадаємо, «Слово і діло» писало про обіцянки Володимира Зеленського за останній місяць.

З інфографіки можна дізнатися, з якими країнами Україна підписала безпекові угоди та яку допомогу отримає.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: