Україна та Данія офіційно підписали угоду у сфері безпеки – деталі

Читать на русском
Зеленський та прем'єрка Данії Фредеріксен підписали двосторонній договір про співпрацю у сфері безпеки та довгострокову підтримку.
Фото: Офіс президента України

Президент Володимир Зеленський та прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен підписали у Львові двосторонню угоду про співпрацю у сфері безпеки та довгострокову підтримку.

Про це заступник голови ОП Ігор Жовква у Facebook.

Зеленський пояснив, чим гарантії безпеки від G7 відрізнятимуться від Будапештського меморандумуЗа його словами, домовленості щодо гарантій безпеки передбачатимуть ратифікацію таких документів у парламентах держав.

Він підкреслив, що Данія – перша країна, яка не входить до G7, з якою було укладено подібну угоду.

Жовква також розкрив ключові пункти договору. В угоді прописано, що у 2024 році Данія виділить на військову підтримку України щонайменше 1,8 млрд євро.

За його словами, документ містить потужний військовий блок. Так, Данія «підтримуватиме зусилля із забезпечення цілісного потенціалу F-16 через Коаліцію військово-повітряних сил (AFCC), зокрема шляхом надання винищувачів, боєприпасів, тренажерів та навчання, а також роблячи внесок у довгострокове обслуговування винищувачів і створення належних умов в Україні».

Крім того, сторони закріпили підтримку розвитку морського флоту України, зусиль з розмінування та надання данською стороною високотехнологічної військової допомоги.

«Данія продовжуватиме надавати підтримку Україні протягом десяти років строку дії цієї Угоди і з можливістю його продовження за згодою сторін. Традиційно зафіксували механізм консультацій протягом 24 годин за запитом будь-якої із сторін у разі майбутнього збройного нападу росії», – зазначив заступник голови ОП.

Жовква також анонсував «ще більше сильних голосів на підтримку України» найближчим часом.

Нагадаємо, що вчора про укладення такого договору повідомила сама Фредеріксен. Вона наголосила, що Данія за цією угодою зобов'язується підтримувати Україну як у військовому, так і в гуманітарному плані.

У п'ятницю, 16 лютого, Україна підписала двосторонні угоди у сфері безпеки з Німеччиною та Францією.

Також повідомлялося, що Україна працює над підписанням гарантій безпеки з Італією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: