На Заході все більше вірять у можливість нападу росії на країну НАТО – FT

Читать на русском
На тлі нарощування військового потенціалу росії на Заході дедалі більше вірять, що путін може напасти на одну з країн НАТО.
Financial Times

Нові оцінки військового потенціалу росії та її загроза безпеці НАТО призвели до збільшення кількості попереджень з боку західних урядів та тиску з метою збільшення витрат на оборону.

Загалом на Заході вважають все більш реальним напад росії на одну з країн Альянсу, йдеться у статті Financial Times.

Загроза війни між росією та НАТО: коли в Європі прогнозують початок конфліктуУ Європі всерйоз заговорили про ймовірність прямого конфлікту між росією та НАТО. Прогнози початку війни – на інфографіці.

«Ми живемо в дійсно небезпечні часи, [і] у момент, коли великомасштабний конфлікт вірогідніший, ніж це було в новітній історії», — заявив представник британської військової розвідки.

Ще один представник Міноборони Британії констатував, що росія зберігає войовничі наміри: «Її сухопутні сили в Україні постраждали, але її військово-повітряні сили та військово-морський флот в основному цілі, а росія, як і раніше, залишається великою ядерною державою».

Однією з причин занепокоєння західних чиновників є відродження оборонної промисловості в рф: за рік росія виробила 4 мільйони артилерійських снарядів і кілька сотень танків.

Хоча російська армія значною мірою дислокована в Україні та зазнала величезних втрат за два роки війни, більшість західних чиновників очікують, що вона зможе відновити свої сили протягом п'яти-шести років.

«Ми знаємо, що противники завжди шукають нові способи ведення війни. Ось чому нам потрібно бути у тонусі. Ось чому ми маємо бути готовими», – зазначив міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс.

Видання зазначає, що й інші представники західних оборонних відомств останніми тижнями виступили з безпрецедентною кількістю публічних попереджень про можливість прямого конфлікту з росією.

«Це реальна загроза, і ми маємо бути до неї готові. Я не вважаю такі прогнози фантастикою. Ми не можемо дозволити собі розкіш думати, що росія зупиниться в Україні», – заявив із цього приводу один із високопоставлених дипломатів НАТО.

Високопоставлений європейський чиновник додав, що «намір і можливість» росії атакувати країну НАТО до кінця десятиліття були «значною мірою консенсусом» усередині очолюваного Альянсу.

Втім, підкреслює FT, деякі члени НАТО скептично ставляться до наміру путіна атакувати Альянс._ «Ми вважаємо, що він серйозно ставиться до наших зобов'язань за статтею 5 і не хоче вступати у війну з НАТО»_, – сказав один із високопосадовців Міністерства оборони США.

Нагадаємо, за інформацією ЗМІ, в одній із європейських розвідок припускають, що росія може атакувати Європу взимку 2024-2025 року.

У той же час генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що поки не бачить будь-якої безпосередньої військової загрози з боку росії для союзників.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: