З'явилася нова оцінка вартості повоєнного відновлення України

Читать на русском
Вартість повоєнного відновлення України, за оцінкою Євросоюзу, ООН та Світового банку, зросла до 486 млрд доларів.
bahmut.in.ua

Вартість реконструкції та повоєнного відновлення України зросла до 486 млрд доларів (452,8 млрд євро). Цю цифру розраховано на десятирічний період.

Це спільна оцінка українського уряду, групи Світового банку, Єврокомісії та ООН.

Так виглядає «звільнення»: які українські міста повністю чи частково зруйновані окупантамиЯкі міста було повністю або частково зруйновано російськими окупантами – на інфографіці. Найбільше постраждав Донбас.

Рік тому вартість відновлення України оцінювали у 411 млрд доларів (383 млрд євро).

За оцінками, найвищі потреби у відновленні та реконструкції припадають на житло (17% від загальної кількості), транспорт (15%), торгівлю та промисловість (14%), сільське господарство (12%), енергетику (10%), соціальний захист (9%).

За останніми даними, лише у 2024 році Україні знадобиться близько 15 млрд доларів (14 млрд євро) для першочергових завдань реконструкції та відновлення як на національному, так і на місцевому рівні. Насамперед йдеться про відновлення житла, інфраструктури, енергетики та транспорту.

У звіті йдеться, що близько 5,5 млрд доларів (5,1 млрд євро) отримано від міжнародних партнерів та із власних ресурсів України. Але близько 9,5 млрд доларів (8,9 млрд євро) наразі не профінансовано.

Прямі збитки України від російської агресії нині досягли майже 152 млрд доларів (141,6 млрд євро). Найбільш постраждалими галузями є житлове будівництво, транспорт, торгівля та промисловість, енергетика та сільське господарство.

Найбільші збитки сконцентровано у Донецькій, Харківській, Луганській, Запорізькій, Херсонській та Київській областях.

Нагадаємо, за останньою оцінкою, руйнування дамби Каховської ГЕС завдало Україні збитків на суму майже 14 млрд доларів.

Збитки довкілля через війну в Україні вже оцінюють у 2,2 трлн гривень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: