США запропонували G7 погодити план конфіскації 300 млрд доларів російських активів – FT

Читать на русском
США пропонують країнам G7 конфіскувати на користь України 300 млрд доларів заморожених російських активів.
Financial Times

США запропонували робочим групам G7 вивчити способи конфіскації заморожених російських активів у сумі 300 млрд доларів. План хочуть погодити до другої річниці повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Про це повідомляє Financial Times із посиланням на джерела.

Конфіскація російських активів на користь України: у яких країнах є прогресЗаморожені російські активи можуть бути використані для відновлення України. У яких країнах є прогрес у конфіскації – на інфографіці.

Поки ніяких рішень не було прийнято, питання продовжує гаряче обговорюватися в європейських столицях. Але прискорення роботи щодо конфіскації активів для України, зазначає газета, підкреслює важливість питання для Заходу.

За словами співрозмовників видання, цього місяця тема конфіскації обговорювалася як міністрами фінансів G7, так і їхніми заступниками.

США за підтримки Великої Британії, Японії та Канади запропонували продовжити підготовчу роботу, щоб підготувати варіанти до зустрічі лідерів «Великої сімки» у лютому.

Три робочі групи розглянуть правові питання, пов'язані з конфіскацією; метод застосування такої політики та зниження ризиків; та варіанти того, як найкраще направити кошти на підтримку Україні.

Німеччина, Франція, Італія та ЄС висловили деякі побоювання та заявили про необхідність ретельно оцінити законність конфіскації активів рф.

У західних столицях вивчаються різні варіанти: від прямої конфіскації та витрачання активів російського центрального банку до використання доходів від заморожених активів або використання їх як заставу для кредитів.

Видання зазначає, що США досі публічно не підтримали конфіскацію російських активів, але поширили серед «Великої сімки» документ, в якому йдеться, що це буде законним в якості «контрзаходу, покликаного спонукати росію припинити агресію». Європа, де знаходиться більша частина активів, налаштована набагато обережніше, побоюючись можливих наслідків для фінансової стабільності, а також дзеркальних заходів з боку росії.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що США разом із європейськими партнерами ведуть переговори щодо використання заморожених російських активів для допомоги Україні.

Єврокомісія має намір зібрати близько 15 млрд євро до 2027 року у вигляді доходів від реінвестування заморожених активів рф. Кошти можуть направити на підтримку України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: