Парламент Угорщини обрав нового президента

Читать на русском
Угорщина 26 лютого отримала нового президента. Країну очолив голова Конституційного суду Тамаш Шуйок від провладної партії Фідес.
Фото: AP Photo/ Denes Erdos

У понеділок, 26 лютого, парламент Угорщини проголосував за призначення голови Конституційного суду Тамаша Шуйока на посаду президента країни.

Про це повідомляє видання Telex.

В яких країнах переобирають владу у 2024 роціВибори у 2024 році відбудуться у більш ніж 60 країнах світу. Де голосуватимуть – на інфографіці.

Зазначається, що парламент парламент підтримав кандидатуру Шуйока на пост президента Угорщини 134 голосами. 5 виступили проти.

Він став кандидатом від керівної партії «Фідес», лідером якої є прем’єр Віктор Орбан, та її молодшого партнера по коаліції Християнсько-демократичної народної партії.

Інавгурація нового президента Угорщини відбудеться 5 березня. До цього часу обов'язки та повноваження президента візьме на себе голова угорського парламенту Ласло Кьовер.

Як відомо, Тамаш Шуйок обійняв посаду голови Конституційного суду Угорщини у 2016 році. До цього він, зокрема, був почесним консулом в Австрії з 2000 до 2014 року, перш ніж стати членом Конституційного суду країни.

Нагадаємо, нещодавно угорський парламент схвалив відставку попередньої глави держави Каталін Новак у зв'язку зі скандалом – вона помилувала чоловіка, засудженого за допомогу в приховуванні сексуального насильства над дітьми. Цей крок викликав велике суспільне обурення.

Через скандал з Новак Віктор Орбан, партія якого починає виборчу кампанію до Європарламенту, подав до парламенту поправку до конституції країни, яка позбавляє президента права помилувати за злочини, скоєні проти дітей.

Також 26 лютого парламент Угорщини схвалив заявку Швеції на вступ до НАТО.

Раніше угорський уряд відмовився зустрітися із сенаторами США, які приїхали до Будапешту.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: