Прем'єр Ізраїлю дорікнув США за недостатню підтримку

Читать на русском
Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що якби терористична атака була здійснена проти США, то їх відповідь була б потужнішою, ніж дії Ізраїлю у Секторі Гази.
Фото: EPA

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу захистив дії військових ЦАХАЛ у Секторі Гази, заявивши, що США зробили б «набагато більше», якби зіткнулися з терористичною атакою, подібною до нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня.

Про це він заявив у інтерв’ю CBS News.

Який обсяг допомоги США надають Україні та ІзраїлюЯкий обсяг допомоги Штати надавали Україні та Ізраїлю з 2014 року – на інфографіці. Підтримка Ізраїлю була приблизно на одному рівні, України – зростала.

Зазначається, що понад чотири місяці після терористичної атаки угруповання ХАМАС на Ізраїль уряд Нетаньягу перебуває під сильним міжнародним тиском з вимогою припинити наступ у Газі, оскільки, за даними місцевого Міністерства охорони здоров'я, кількість загиблих у регіоні наближається до 30 тисяч осіб.

Водночас президент США Джо Байден останніми тижнями займає усе більш категоричну публічну позицію у відносинах з Ізраїлем, балансуючи між підтримкою союзника США, оскільки Білий дім прагне тривалої паузи в бойових діях і обміну заручниками.

«Як би діяла Америка? Хіба ви не робили б те, що робить Ізраїль? Ви б робили набагато більше», – сказав він у ефірі програми «Обличчям до нації».

Нетаньягу зазначив, що ХАМАС у переговорному процесі перебуває на «іншій планеті», хоча робота над «звільнення решти заручників» триває. За його словами, це є однією з його трьох цілей. Інші дві цілі, зазначив він, полягають у тому, щоб «знищити ХАМАС» і «гарантувати, що Газа не становитиме загрози для Ізраїлю в майбутньому».

«Поки ми не здобудемо повну перемогу, не варто сподіватися на мир. Ми ліквідуємо їх, завершимо роботу й доб'ємося повної перемоги, яка необхідна для безпечного майбутнього Ізраїлю», – наголосив прем’єр-міністр.

Нагадаємо, нещодавно Нетаньягу заявив, що Ізраїль продовжить наступ на прикордонне Єгипту місто Рафах, відкинувши заклики світових лідерів не робити цього.

19 лютого Міжнародний суд ООН у Гаазі розпочав слухання щодо правових наслідків дій Ізраїлю на палестинських територіях.

На думку прем'єрки Італії Джорджі Мелоні, якби росія не напала на Україну, не було б і війни в Ізраїлі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: