Суд у Гаазі розпочинає слухання про дії Ізраїлю на палестинських територіях

Читать на русском
Міжнародний суд ООН розпочинає слухання щодо правових наслідків дій Ізраїлю на палестинських територіях. З таким проханням зверталася Генасамблея ООН.
Reuters

Міжнародний Суд ООН у Гаазі сьогодні, 19 лютого, відкриває тиждень слухань щодо правових наслідків дій Ізраїлю на палестинських територіях. Братимуть участь в усному розгляді 52 держави та три міжнародні організації.

Про це йдеться на сайті суду.

Генасамблея ООН ухвалила ще одну резолюцію щодо припинення вогню в ГазіГенасамблея ООН 153 голосами ухвалила резолюцію із закликом припинити вогонь у Газі. Україна утрималася.

Як нагадує Reuters, у 2022 році Генеральна Асамблея ООН звернулася до суду за консультативним висновком щодо законності політики та дій Ізраїлю на палестинських територіях. Також суд просять визначити, які юридичні наслідки несе ситуація для ООН та інших країн.

Слухання триватимуть до 26 лютого. Після чого суддям знадобиться, ймовірно, кілька місяців на роздуми, перш ніж винести консультативний висновок. Він не буде обов'язковим до виконання.

Серед країн, які планують взяти участь у слуханнях США, Китай, росія, Південна Африка та Єгипет. Ізраїль не братиме участі, хоча направив письмові зауваження.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International перед слуханнями заявила, що «Ізраїль має припинити окупацію Палестини, щоб припинити розпалювання апартеїду та систематичні порушення прав людини».

«Ізраїльська окупація Палестини є найтривалішою і однією з найбільш смертоносних військових окупацій у світі. Упродовж десятиліть для неї характерні широкомасштабні та систематичні порушення прав людини палестинців. Окупація також уможливила і зміцнила ізраїльську систему апартеїду, нав'язану палестинцям», — заявила генеральна секретарка Аньєс Калламар.

В організації нагадали, що згідно з міжнародним гуманітарним правом окупація території під час конфлікту вважається тимчасовою, а країна-окупант має керувати територією на користь населення, дотримуватися законів та утримуватися від внесення демографічних змін та втручання.

«Ізраїльська окупація не відповідає цим основним принципам міжнародного гуманітарного права. Тривалість ізраїльської окупації, що охоплює понад півстоліття, у поєднанні з незаконною офіційною анексією окупованого Східного Єрусалиму владою та фактичною анексією великих ділянок Західного берега через конфіскацію земель і розширення поселень ясно свідчить про наміри Ізраїлю зробити окупацію постійною», – заявили в Amnesty.

Нагадаємо, наприкінці січня суд ООН зобов'язав Ізраїль вжити всіх заходів, щоб запобігти геноциду в Секторі Газа. Водночас, суд не наказав негайно припинити вогонь у зоні бойових дій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: