Байден та Нетаньягу обговорили сценарії створення палестинської держави

Читать на русском
Байден обговорив із Нетаньягу можливі рішення щодо створення незалежної палестинської держави, зазначивши, що не всі країни мають власні збройні сили.
Фото: Getty Images

У п’ятницю, 19 січня, президент США Джо Байден заявив, що обговорив з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу можливі рішення для створення незалежної палестинської держави. За його словами, одним із варіантів може бути уряд без збройних сил.

Про це пише The Jerusalem Post.

Зазначимо, раніше Біньямін Нетаньягу заявив, що заперечує створення незалежної Палестинської держави на Західному березі річки Йордан і в секторі Газа, і доніс цю позицію до США.

«Ізраїль повинен мати контроль над безпекою на всій території на захід від річки Йордан. Це необхідна умова», — сказав він.

Проте пізніше ізраїльський прем'єр переглянув свою позицію.

Виступаючи перед журналістами після зустрічі з мерами міст США, Байден заявив, що мав телефонну розмову з прем'єром Ізраїлю, і що Нетаньягу не виступає проти дводержавного рішення в принципі.

За словами Байдена, є кілька можливих варіантів. Водночас він зазначив, що не всі держави-члени ООН мають власні збройні сили.

Також зазначається, що Байден і Нетаньяху обговорили зусилля зі звільнення залишених заручників, які утримуються ХАМАС, і перехід Ізраїлю до більш «точкових» операцій у Секторі Гази, які дозволяють доставити більше гуманітарної допомоги.

Нагадаємо, ЗМІ назвали варіанти майбутнього Сектору Гази, які обговорюють Ізраїль та США.

Як повідомлялося, Нетаньягу заявив, що операція ЦАХАЛ у Секторі Гази розтягнеться на місяці, а Ізраїль продовжуватиме війну, доки не знищить ХАМАС.

Також Нетаньягу наголошував, що Ізраїль планує встановити контроль над кордоном між Сектором Гази та Єгиптом і що Сектор Гази після війни не буде передано Палестинській автономії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: