Єгипет може призупинити мирний договір, якщо Ізраїль увійде у Рафах – ЗМІ

Читать на русском
Погроза призупинити дію угоди з'явилася після того, як прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що введення військ у Рафах необхідне для перемоги у війні проти бойовиків ХАМАС.
Shutterstock

Дипломати заявили, що Єгипет може призупинити дію Кемп-Девідського мирного договору з Ізраїлем, якщо війська Тель-Авіва увійдуть до прикордонного міста Рафах.

Про це повідомляє видання Associated Press, з посиланням на слова єгипетських чиновників на умовах анонімності.

Зазначається, що погроза призупинити дію угоди з'явилася після того, як прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що введення військ у Рафах необхідне для перемоги у чотиримісячній війні проти бойовиків ХАМАС. Наземна операція в Рафаху може відрізати один із шляхів постачання в Газу продуктів харчування і медикаментів..

Усі три посадовці на умовах анонімності підтвердили погрози Єгипту, оскільки не були уповноважені інформувати журналістів про ці делікатні переговори. Катар, Саудівська Аравія та інші країни також попередили про «серйозні наслідки», якщо Ізраїль увійде в Рафах.

При цьому, телеканал Al-Aqsa процитував неназваного представника ХАМАС, який заявив, що будь-яке вторгнення в Рафах «підірве» переговори за посередництва США, Єгипту і Катару, спрямовані на припинення вогню і звільнення ізраїльських заручників.

Як відомо, наразі більше половини 2,3-мільйонного населення Гази втекли до Рафаха і розмістилися в наметових таборах і притулках ООН поблизу кордону. ООН заявляє, що Рафах, в якому зазвичай проживає менше 300 000 осіб, зараз приймає ще 1,4 мільйона біженців і є «сильно переповненим».

Нагадаємо, що Ізраїль закликає згорнути діяльність агентства ООН у Секторі Гази.

Раніше у Міноборони Ізраїлю заявили про знешкодження половини бойовиків ХАМАСу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: