Три країни ЄС заблокували виділення коштів на «байрактари» та снаряди для України – ЗМІ

Читать на русском
Греція, Кіпр та Франція заблокували постачання турецьких безпілотників Bayraktar та артилерійських снарядів для потреб України.
Фото: Getty Images

Греція, Кіпр та Франція заблокували виділення із фонду ЄС коштів на постачання турецьких безпілотників Bayraktar та артилерійських снарядів для потреб України.

Про це повідомляє грецьке видання Kathimerini.

Західна допомога Україні: що відомо про перспективи на цей рікНа інфографіці – перспективи західної військової та фінансової допомоги цього року. Які суми вже схвалено, яку допомогу ще заблоковано.

За даними ЗМІ, на засіданні Комітету з політики та безпеки ЄС, яке відбулося на початку тижня, три країни наклали вето на пропозицію, яку підтримали інші члени блоку.

Представники вищезгаданих країн не погодилися з тим, що закупівля озброєння у третіх країн має фінансуватися із фондів Євросоюзу.

«Принципова позиція Греції полягає в тому, що потрібно створити автономну систему європейської оборони та політику, яка буде наголошувати на розвитку європейської оборонної промисловості», – заявило джерело видання. Франція, у свою чергу, не хоче відкривати ринок для систем озброєнь, які конкурують з її власними.

Зазначається, що аналогічний результат було отримано після того, як німецька компанія, яка зайнялася виробництвом 155 мм снарядів для України, повідомила про плани передати частину замовлення своїй дочірній компанії в ПАР.

Нагадаємо, за даними ЗМІ, між державами-членами зберігаються розбіжності щодо створення окремого фонду для військової допомоги Україні. Так, деякі країни хочуть, щоб майбутня структура була більш гнучкою щодо закупівлі зброї, виробленої за межами ЄС.

Раніше повідомлялося, що Євросоюз розробляє новий план для збільшення військової допомоги Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: