Столтенберг та Білий дім розкритикували Трампа через його заяву щодо країн НАТО

Читать на русском
Глава НАТО Єнс Столтенберг заявив, що будь-який напад на Альянс зустріне єдину і сильну відповідь.
Getty Images

У Білому домі відреагували на нещодавні заяви експрезидента США Дональда Трампа, який згадав, як він погрожував «заохотити росію» напасти на одного з членів НАТО, оскільки вони не виконують фінансові зобов’язання перед Альянсом.

Про це повідомляє агенція Reuters та заступник прессекретаря Білого дому Ендрю Бейтс, якого цитує Bloomberg.

«Закінчу війну за 24 години»: що Дональд Трамп говорив про повномасштабне вторгнення рф в УкраїнуДональд Трамп завжди неоднозначно висловлювався про війну в Україні та відносини з росією. Що він говорив про повномасштабне вторгнення – на інфографіці.

«Заохочення вторгнення в країни наших найближчих союзників з боку кривавих режимів є жахливим і ненормальним – і це ставить під загрозу американську національну безпеку, глобальну стабільність і нашу економіку всередині країни», – підкреслив Бейтс у своїй заяві.

Він додав, що за президентства Джо Байдена «НАТО зараз є найбільш життєво важливою організацією, якою вона коли-небудь була».

Глава НАТО Єнс Столтенберг заявив, що будь-який напад на Альянс зустріне «єдину і сильну відповідь».

«Будь-яке припущення, що союзники не будуть захищати один одного, підриває всю нашу безпеку, включаючи безпеку США, і піддає американських і європейських солдатів підвищеному ризику. Будь-яка атака на НАТО отримає об'єднану і рішучу відповідь», - заявив Столтенберг в письмовій заяві.

Реагуючи на висловлювання Трампа, глава НАТО додав, що очікує, що незалежно від того, хто переможе на президентських виборах, «США залишаться сильним і відданим союзником НАТО».

Західні чиновники також розкритикували Трампа. МЗС Німеччини розмістило повідомлення «Один за всіх і всі за одного» з хештегом #StrongerTogether на своєму акаунті X.

«Девіз НАТО «один за всіх, усі за одного» - це конкретне зобов'язання. Підрив довіри до країн-членів Альянсу означає ослаблення всього НАТО. Жодна виборча кампанія не може бути виправданням для гри з безпекою Альянсу», - написав міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш у соціальній мережі X.

«Ми це вже чули... Ніщо не нове під сонцем. Ми не можемо підкидати монету щодо нашої безпеки кожні чотири роки залежно від тих чи інших виборів, а саме президентських виборів у США», - сказав комісар ЄС з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон в інтерв'ю французькому телеканалу LCI.

Він додав, що лідери Європейського Союзу розуміють, що блок повинен збільшити власні військові витрати та потенціал.

Нагадаємо, експрезидент США Дональд Трамп заявив, що готовий заохочувати росію до агресії проти тих союзників по НАТО, які не виконуватимуть своїх фінансових зобов'язань перед Альянсом.

Раніше Трамп знову виступив проти законопроєкту Сенату про зовнішню допомогу, заявивши, що США мають припинити надання допомоги іншим країнам, якщо її не структуровано як позику.

Раніше глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що можлива перемога Дональда Трампа на президентських виборах у Сполучених Штатах не повинна сприйматися в Україні як щось суто негативне, навіть незважаючи на всі публічні заяви експрезидента США.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: