Росія розморозила частину фінансових активів КНДР в обмін на постачання зброї – NYT

Читать на русском
Росія розблокувала частину активів КНДР у своєму банку, заморожених санкціями ООН, а також допомагає отримати доступ до міжнародної фінансової системи в обмін на зброю для війни проти України.
Reuters

Росія розблокувала частину активів Північної Кореї у своєму банку, заморожених санкціями ООН, в обмін на постачання зброї для війни проти України. Крім того, рф, ймовірно, допомагає своєму союзнику отримати доступ до міжнародних банківських мереж.

Про це повідомляє The New York Times із посиланням на джерела у розвідках країн-союзниць США.

Війна росії проти України: як путіну допомагають інші диктаториБілорусь, Іран та Північна Корея надають найбільшу підтримку росії під час війни проти України. Докладніше – на інфографіці.

За словами представників розвідки, росія дозволила розблокувати 9 мільйонів доларів із 30 мільйонів заморожених північнокорейських активів, що зберігаються у російській фінансовій установі. Ці гроші, за їхніми словами, КНДР збирається використати для придбання сирої нафти.

Крім того, стверджують у розвідці, північнокорейська компанія відкрила рахунок в іншому російському банку – у невизнаній Південній Осетії: це може свідчити про те, що росія допомагає КНДР обійти санкції ООН, які забороняють фінансові операції з цією країною.

Американські чиновники заявили, що не знають деталей банківських домовленостей Москви з Пхеньяном. Але, за словами високопосадовця, ці домовленості відповідають очікуванням США щодо того, чого Північна Корея вимагатиме від росії в обмін на постачання зброї.

На думку експертів, доступ до фінансових мереж є лише одним пунктом зі списку бажань Північної Кореї. За їхніми словами, КНДР найбільше хоче від росії передової військової техніки, такої як супутникові технології та атомні підводні човни.

Колишній помічник міністра фінансів США у боротьбі з фінансуванням тероризму Хуан Сарате зазначив, що якщо росія дозволить Північній Кореї використати свої банки або звільнить заморожені активи, уряд «перейде Рубікон готовності мати справу з Північною Кореєю і бути фінансовим та комерційним шахраєм».

Нагадаємо, КНДР поставила росії артилерійські снаряди та балістичні ракети для війни проти України. За даними української розвідки, наразі Пхеньян є найбільшим постачальником зброї для росіян.

Глави МЗС майже 50 країн світу засудили передачу Північною Кореєю балістичних ракет росії, а також їх застосування проти України. Міністр оборони Британії обіцяв, що союзники «подбають про те, щоб Північна Корея заплатила високу ціну» за допомогу країні-агресору.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: