Суд ООН ухвалив рішення про прийнятність скарги України проти рф щодо «спотворення поняття геноциду»

Читать на русском
Міжнародний суд ООН у Гаазі визнав свою юрисдикцію у позові України проти росії у справі про спотворення поняття геноциду.
Фото: AP Photo

Міжнародний суд ООН у Гаазі визнав свою юрисдикцію в позові України проти росії у справі про «спотворення поняття геноциду».

Про це повідомляє ВВС.

Позови України проти росії у міжнародних судах: які справи перебувають у процесі розглядуУкраїна проти росії у міжнародних судах – у процесі розгляду перебувають справи в ЄСПЛ, Міжнародному суді ООН та Постійній палаті третейського суду.

Зазначається, що російська сторона намагалася довести, що з правової точки зору суд ООН не має юрисдикції розглядати цей позов.

Судовий орган, у свою чергу, під час засідання 2 лютого ухвалив, що цю справу можна розглядати далі по суті.

Нагадаємо, Україна подала цей позов у лютому 2022 року, звинувативши країну-агресора у зловживанні Міжнародною конвенцією про запобігання геноциду для виправдання повномасштабного вторгнення. Зазначається, що росія неправдиво стверджувала, що в Луганській та Донецькій областях нібито були акти геноциду, і на підставі цього здійснила про своє вторгнення.

31 січня Міжнародний суд ООН оголосив рішення у справі про порушення росією двох конвенцій - про боротьбу з фінансуванням тероризму та заборону всіх форм расової дискримінації. Тобто суд частково задовольнив позов України, проте відкинув більшість її звинувачень.

Разом з тим, в МЗС наголосили, що це перший випадок в історії, коли суд у Гаазі виніс остаточне рішення про порушення рф норм міжнародного права.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: